RU  UA

Дипломатією не пахне: чому Путін тягне з відведенням військ

Загроза повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України все ще лишається, а події останніх днів показують, що сьогодні агресивна політика Кремля зосереджена на Донбасі, де маріонетки Путіна за участю двох армійських корпусів РФ поновили обстріл позицій Збройних сил України.

Про те, чому президент Росії не відводить свої війська від кордону України і чого варто очікувати далі, в ефірі програми "Руно" на Апострофі TV розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

Відповідаючи на запитання, чи увійшла Україна в еру постійного шантажу військовою силою, експерт зазначив, що "дипломатією у цій ситуації взагалі не пахне". За його словами, йдеться тут про "абсолютно нову якість політики, коли інформаційні атаки важливіші за реальність".

"На російському телебаченні кажуть: "Захід облажався, Захід зганьбився, Захід помилився, він каже, що ми зараз нападемо, а ми всіх обдурили і не напали. Купили квиток та не поїхали. Значить, ми морально перемогли", - заявив Орешкін.

Експерт зазначає, що є люди, які всерйоз цю історію сприймають, бо дивляться телевізор. Проте, окрім заяв "великих начальників з великими погонами", є інформація розвідки, підкреслив Орешкін.

"Інше питання, що її по телевізору не покажуть, якщо вона не влаштовує російських пропагандистів. Але українська, британська та американська розвідки знають, що за допомогою дистанційного зондування можна не лише порахувати танки", - заявив політолог.

За словами експерта, все добре видно і дуже чітко прораховується.

"Коли кажуть, що реальні війська від кордонів України не відводяться – це правда. А коли заявляють російські начальники, що виводяться війська незрозуміло звідки – це теж правда, але виводяться з Криму. Приблизно цим бригада Путіна і займається. Але хто вірить Путіну на слово? Або російським генералам? А реальні дані розвідки, дані дистанційного зондування показують щось абсолютно протилежне", - зазначає Орєшкін.

Насамкінець, аналітик додав, що Путін не став би так швидко відводити свої війська – для нього це означало б "втратити обличчя" в очах своїх же генералів.

"Вони ж розуміють, для чого все це починалося. Їм же всерйоз, по-дорослому обіцяли, що ось-ось. Вони додавали в очі суворості, грали кулаками, були готові і раптом їм кажуть: "Все, хлопці, дякую, вільні. Розходьтеся по домівках". Для путінського електорату це буде нестерпне повідомлення", - резюмував Орєшкін.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Результат битви Путіна за Україну вже відомий - Дмитро Орєшкін.