RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Скандальне призначення посла України в Болгарії: чому Банкова зробила помилку

Рішення президента України про призначення Олесі Іващук, основним фахом якої зазначаються психологія та сексологія, новим послом у Болгарії замість Віталія Москаленка, матиме або погані наслідки, або взагалі катастрофічні, але Банкова ще має можливість відвернути біду.

Ресурс "Європейська правда" пише, чому рішення щодо посла, яке означає руйнацію і без того не ідеальних позицій України у цій країні Балканського півострова, має бути скасоване.

На жаль, певності у тому, що Банкова зробить цей крок – небагато. Наразі у Зеленського "йдуть у відмову", відмовляються визначати очевидне та придумають виправдання очевидно хибному кадровому рішенню, здатному завдати серйозної шкоди країні.

Читайте також: Нове озброєння для України: Країна ЄС прийняла важливе рішення

Новопризначеного посла з міжнародними справами не пов’язує, по суті, нічого. 46-річна уродженка Чернівців за своє життя багато разів докорінно змінювала профіль роботи.

Працювати вона розпочала ще у віці 17 років, закінчивши школу у 1993 році. Рівень володіння англійською мовою був достатнім для того, щоби лишилася працювати у школі асистентом вчителя, а потім вчителем англійської.

У 1997-2000 роках Олеся Ілащук спробувала себе у буковинському підрозділі ICTV.

А далі переїхала у Київ та одночасно пішла у бізнес. З 2002 року працює у "Славік-груп iнвeстмент" директором з міжнародного розвитку та зв’язків із громадськістю.

У 2005 році вона вирішила пов'язати своє життя з дорогоцінним камінням, і для цього навіть пройшла курси у бельгійському союзі, що регулює обробку діамантів. Нові навички стали в нагоду спершу у ювелірній компанії "Джемма" одразу на керівні посаді директора з розвитку, а згодом гендиректора. а потім перейшла до Bulgari.

У 2013 році Олеся Ілащук стала виконавчим директором ТОВ "Академія сучасної освіти", що управляє освітніми закладами. У 2015 – гендиректором ТОВ "СтарПак", яке виробляє тару.

У 2016-му переїхала з Києва у Баку, де на два роки очолила видавничий дім "Шарг-Гарб".

У 2018 році вона кидає успішну кар’єру топ-менеджера на користь приватної практики психотерапевта у Києві. Без вищої медичної освіти, але зі спеціалізацію гештальт-терапевта та сексолога. "Медичний" період роботи, за офіційною біографією, триває і досі, тож тепер психотерапевт Ілащук має кинути практику і переїхати до Софії на посаду посла.

Пояснення влади та причина призначення

Офіційно, послів України призначає президент за пропозицією МЗС: тобто саме міністр Кулеба має запропонувати кандидатів на вакантну посаду, Банкова має затвердити кандидата або обрати одного із запропонованих, погодити це із самим кандидатом, а далі – погодження зі столицею, де працюватиме посол і, власне, призначення на посаду.

На практиці початок цієї процедури працює інакше. Часом саме Офіс президента ставить МЗС до відома: послом має бути ось ця людина й рішення про призначення Олесі Ілащук ухвалила саме Банкова, стверджує ЄвроПравда з посиланням на власні джерела.

Одне з джерел видання в ОПУ запевняє, що вона вже брала участь у певних нарадах з послами ще навесні 2022 року, коли Офіс президента залучав сторонні ідеї щодо коригування процесами у державі під час опору агресії. Тоді, як стверджують, від неї лунали слушні ідеї щодо потоку людей, що їхали за кордон через Буковину.

"Щонайменше, у питанні допомоги біженцям вона довела спроможність, і має шанс показати результат на посаді посла", – поділився співрозмовник.

Кілька джерел також вказали на особисту участь у рішенні глави ОПУ Андрія Єрмака, однак у ЄвроПравди наразі немає ані доказів, ані пояснення їхнього знайомства.

Але річ у тім, що виклики, які стоять перед Україною у Болгарії зараз – зовсім інші, аніж менеджмент біженців й саме їх стосується брак фаховості нового посла, яка жодного дня не працювала не лише у дипломатії, а й на держслужбі.

МЗС, яке опинилося "крайнім", послалося на те, що Ілащук у 2005 році "отримала диплом з відзнакою за спеціальністю "Країнознавство" кафедри міжнародних відносин Чернівецького національного університету" й це є єдиним, хоч і дуже умовним, її зв’язком із дипломатією. Але у цей та попередні роки, за офіційною біографією, вона працювала у Києві, на керівній бізнес-посаді, хоча це й не виключає заочної освіти та/або екстернату.

В історії України жодного разу не було прикладу, схожого за рівнем непрофесійності нового посла й якщо Ілащук, яка не має досвіду у політиці та міжнародній роботі, міждержавних та міжурядових переговорів доїде до Софії, то нинішня криза буде видаватися розминкою.

Річ у тім, що Болгарія – це одна з найпроблемніших для України держав ЄС та НАТО. Й виклики, які має вирішити новий посол – безпрецедентні.

Болгарія разом з Угорщиною та Австрією входить до трійки держав ЄС, де парламенти не дали згоду на виступ президента України щодо російської агресії. Болгарія ще донедавна блокувала постачання зброї в Україну. І хоча цю блокаду вдалося прорвати першими, тестовими постачаннями, це викликало внутрішні конфлікти – болгарський президент звинуватив депутатів у "розпалюванні війни".

А перед новим послом стоїть завдання не лише зберегти постачання попри атаки, а й розширити їх необхідною номенклатурою.

Болгарія – це держава із традиційно потужним російським впливом, який відчутний і досі. А попереду, у 2023 році, на Україну чекають два ключових міжнародних завдання – почати переговори про вступ до ЄС то досягти зміни формату відносин на саміті НАТО. Новий посол має відчувати політичні рухи і уникнути появі рішень, здатних заблокувати будь-яке з цих завдань. Тим більше, що Болгарія має досвід такого блокування.

Навряд чи Олеся Ілащук має необхідну кваліфікацію для цього, адже вона не відчуває навіть так званої "пташиної мови" дипломатів, без якої складно домовлятися, наприклад, про чутливу допомогу із партнерами на місці.

Часом у разі політичних призначень зазначену роботу за посла-новачка виконує сильний "другий номер" посольства на посаді радника, що і сам міг би керувати дипмісією. Але у Софії ця посада заповнена і, за відгуками, не підходить під такий опис. А ось знайти висококласного дипломата, що поїде туди під керівництво Ілащук, яка вже набула токсичного іміджу, буде дуже складно.

МЗС України наголошує, що Болгарія дала агреман, тобто погодилася на затвердження посла. А для влади Болгарії призначення непрофесійного українського посла є найкращим з можливих варіантів, оскільки означає зменшення тиску Києва та зменшення конфліктності.

І єдиний, хто програє у цій ситуації – це Україна.

Завершенням цієї історії буде звільнення Ілащук з посади посла й напевно до завершення стандартної 4-річної каденції. Питання лише у тому, як швидко до цього дійде і скільки шкоди завдасть непрофесійна послиця двостороннім відносинам та обороноздатності України, - зазначає видання.

Наразі є два варіанти, яки уникнути проблем. Для цього потрібно вміння Банкової якнайшвидше визнати помилку з призначенням, поки Олеся Ілащук ще не поїхала до Болгарії.

По-перше, президент Зеленський може скасувати указ як нереалізований, почувши одностайну критику фахівців-міжнародників. По-друге, ініціатива може виходити від самої Ілащук, яка може попросити президента про свою відставку під "хвилею критики", або "через зміну планів", або "через особисті причини".

Варто також зробити так, щоби подібне більше не повторювалося, запровадивши, наприклад, процедуру консультацій із профільним комітетом парламенту перед надсиланням запиту на агреман. Але для цього потрібна політична воля та бажання уникати ганьби, яка псує імідж Банкової.

Нагадаємо, що Вікторія Ткач, дружина актора студії "Квартал-95" Юрія Ткача, яка виїхала з України до Болгарії через місяць після початку повномасштабної війни, розповіла, що у цій країні дуже добре працює російська пропаганда, через що не всі болгари підтримують Україну у боротьбі з окупантами.