RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Візит Сі Цзіньпіна до Путіна: які результати дводенних переговорів

21 березня у Росії відбулась офіційна частина перемовин російського президента Володимира Путіна та лідера КНР Сі Цзіньпіна. Серед тем обговорювали російсько-українську війну.

"Апостроф" зібрав головне з візиту та ключові заяви сторін.

Читайте також: Зеленському треба бути обережним: як Китай поглинає Росію

Поглиблення співпраці

Так, за результатом дводенних переговорів Росія та Китай підписали спільну заяву "про поглиблення відносин всеосяжного партнерства та стратегічної взаємодії про вступ у нову епоху", а також заяву щодо плану розвитку основних напрямів економічної співпраці на період до 2030 року.

Також Путін та Сі Цзіньпін підписали низку міжурядових, міжвідомчих та корпоративних документів, що стосуються розвитку співпраці у різних сферах.

Пріоритетом у відносинах РФ та КНР окреслили торговельно-економічну співпрацю. Країни утримують високу динаміку взаємної торгівлі, цьогоріч планують подолати позначку в 200 млрд доларів, сказав Путін. Ще РФ готова нарощувати безперебійні нафтові постачання у Китай. Також РФ допускає перехід на китайський юань у міжнародній торгівлі.

Загалом Путін заявив, що переговори із Сі Цзіньпіном були успішні та конструктивні. За його словами, країни пов'язують міцні зв'язки і здатні знаходити рішення навіть найскладніших проблем.

Китайський "мирний план"

Примітно, що російський президент заявив про те, що Росія готова взяти за основу китайський "мирний план" на шляху миру з Україною. За його словами, погляди країн "щодо регіональних проблем" збігаються і дуже подібні.

"Безумовно, ми не оминули увагою ситуацію навколо України. Вважаємо, що багато положень висунутого Китаєм "мирного плану" співзвучні російським підходам і можуть бути взяті за основу для мирного врегулювання, коли до нього будуть готові на Заході і в Києві. Однак поки що такої готовності з їхнього боку ми не спостерігаємо", - сказав він.

Водночас, Путін висловив невдоволення введеними Заходом санкціями проти Росії.

Також відповів погрозами про плани передати Україні боєприпаси зі збідненим ураном.

"Сьогодні стало відомо, що Велика Британія вустами заступника міністра оборони оголосила не лише про постачання танків до України, а й снарядів із збідненим ураном. Схоже, що Захід справді вирішив воювати з Росією до останнього українця вже не на словах, а на ділі. Але хотів би зазначити, що якщо все це відбуватиметься, то Росія змушена буде реагувати відповідним чином. Я маю на увазі, що колективний Захід вже починає застосовувати зброю з ядерним компонентом", - пригрозив диктатор.

Своєю чергою Сі Цзіньпін заявив, що Китай виступає за мир та діалог у питанні врегулювання конфлікту в Україні. А щодо українського врегулювання Пекін "керується цілями та принципами статуту ООН, дотримується об'єктивної позиції".

Також він заявив, що домовився з Путіним налагодити комплексне планування у торгівлі, зокрема в ІТ-сфері, торгівлі ресурсами.

Хоч радник російського президента Юрій Ушаков заявив, що сторони обговорювали військову співпрацю, та за підсумками перемовин заяв про зближення саме у цій сфері та постачання озброєння оголошено не було.

Раніше "Апостроф" повідомляв, навіщо Пекін зайнявся "миротворчістю".

  • Вас може зацікавити:

Здійснилися мрії Росії: соцмережі висміяли зустрічі Путіна та Сі Цзіньпіна

Що чекає Путіна в Гаазі після ордера на арешт: прогноз військового експерта

Вони очікують якогось дива: політолог про підсумки візиту Сі Цзіньпіна до Москви