RU  UA  EN

Понеділок, 23 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

23 вересня

Всі новини

Очільник МЗС України розповів, на що погодився Китай у «російському питанні»

Після своєї розмови з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зауважив на тому, що Китай непорушно підтвердив свою повагу до принципу суверенітету і територіальної цілісності України.

Про це очільник МЗС України розповів у своєму відео, яке опублікував в Instagram.

Згадавши про відео, яке він опублікував у китайській соцмережі Weibo декілька днів до цього, він вказав: китайські співрозмовники помітили, це відео зрезонувало в Китаї, викликавши велику кількість поширень, обговорень та підтримки.

"Це ще один приклад того, що потрібно працювати і потрібно комунікувати. Правда завжди проб’ється", – наголосив Кулеба.

Він вказав на те, що три години розмови з міністром закордонних справ Китаю Ван Ї були досить плідними та важливими. Вказав на наступному принципово важливому аспекті:

"Що принципово важливо: Китай непорушно підтвердив свою повагу до принципу суверенітету і територіальної цілісності України. Це дуже важливо".

Кулеба також додав: його китайський колега сказав, що він погоджується, що потрібна не ілюзія миру, а справедливий і сталий мир. "Тобто не треба прагнути якихось тимчасових рішень", – додає очільник МЗС України.

Кулеба також згадав про дотримання двох важливих для України принципів:

"Я акцентував увагу на двох принципах, які мають непорушно дотримуватись: жодних домовленостей про Україну без України. Другий – повна повага до суверенітету і територіальної цілісності України. Якщо ці два принципи дотримуються, ми можемо вести будь-які розмови і шукати будь-які рішення".

Наостанок він підсумував, що "відчувається налаштованість Китаю на розвиток двосторонніх відносин з Україною. Тому такий дуже широкий порядок денний, але в центрі уваги, безумовно, мир".

Нагадаємо, очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба вперше за багато років відвідав Китай, де провів зустріч з китайським колегою. Після переговорів стало відомо, що КНР дав Києву "чіткий сигнал" про підтримку територіальної цілісності і суверенітету України.