RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

20 вересня

Всі новини

Через слова Кулеби в Польщі стався скандал

У Польщі на слова очільника МЗС України Дмитра Кулеби стосовно питання ексгумацій та операції "Вісла" відреагували обуренням.

Про це пише Rzeczpospolita.

В матеріалі зауважують, що причиною такої реакції стали тези, які очільник МЗС України виголосив на панельній дискусії на події Campus Polska Przyszłości в Ольштині.

Одне із питань стосувалося ідеї того, якими обидва міністри - Дмитро Кулеба та Радослав Сікорський - бачать способи знизити напругу в історичних питаннях, що продовжуються впливати на відносини України та Польщі. На це Кулеба відповів, що польсько-українське минуле бувало непростим, разом з цим Росія не втрачає нагоди використовувати такі історичні питання у своїх інтересах.

Також у Кулеби запитали, коли Україна зніме заборону на ексгумацію загиблих під час подій на Волині 1943-45 років. Очільник українського міністерства запитав, чи слухач пам’ятає про операцію "Вісла" 1947 року з примусового переселення українців в іншу частину Польщі, частина з яких так опинилися зокрема в Ольштині. А також згадав про території, які охоплювала операція. Пропонує залишити питання історикам:

"Ми можемо піти глибоко в історію та почати пригадувати усе погане, що поляки зробили українцям, а українці – полякам. Давайте залишимо ці питання історикам".

Кулеба зазначив, що питання ексгумацій обговорюється, Україна не проти надати дозвіл, але має свої прохання до польської влади щодо вшанування пам’яті українців, після чого теж зробить зустрічний крок.

Разом з цим видання передає думку, яку виголосила колишня прем’єрка від "ПіС" Беата Шидло: "Очільник МЗС України Дмитро Кулеба назвав території Люблінщини, Підкарпаття і Малопольщі "українськими територіями", це безпрецедентно".

Вона вважає, що це виглядає як зневага після всієї допомоги, яку надала Польща.

Разом з цим депутат "Право і справедливість" Януш Ковальський назвав слова Дмитра Кулеби "скандальними і ревізіоністськими". Українському міністру, на його думку, варто заборонити в’їзд до Польщі. Також Ковальський вважає, що Варшава мала б зробити питання ексгумацій темою номер один. "Накинувся" депутат і на Сікорського, заявивши, що той не відреагував на слова українського посадовця і таким чином "принизив Польщу".

Колишній речник МЗС Польщі за попередньої влади Лукаш Ясіна сказав, що Україна "забагато робить, щоб налаштувати поляків проти себе"."Нам час почати серйозну, не емоційну дискусію про майбутнє польсько-українських відносин. Без крайнощів", – додав він.

Свою думку стосовно операції "Вісла" висловив також мер Хелма Якуб Банашек. Він заявив, що має велике співчуття до України, проте після слів Кулеби відчув, що "повного примирення у правді не буде". Операція "Вісла", за його словами, це те, чого не мало б трапитися: "Але прирівнювати це до геноциду на Волині і говорити у цьому контексті про українські території – це підло".

Раніше "Апостроф" писав, як міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловився про інцидент з чужим дроном у Польщі. Він підкреслив, що збиття країною-членом НАТО російських ракет та дронів не призведе до участі Альянсу у війні.