RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Потрапляти з першого пострілу: комбат з АТО розповів, як знизити втрати і воювати ефективніше

Комбат 5-го окремого батальйону Української добровольчої армії Владислав Литвин ("Чорний") вважає, що армія може ефективно воювати і не нести втрати, якщо в бою братимуть участь навчені і мотивовані військові.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Насправді в умілих руках танчик – це страшна зброя. І підбити його дуже важко. Двометровий профіль танка, та ще й в русі, вам не дасть можливості влучити в нього з того ж РПГ. Особливо якщо там не дурень якийсь сидить, а фахівець, який нормально подавляє вогневі засоби. При цьому зона ураження РПГ – до 500 м, ви можете реально вцілити на триста тільки, а чувак на вас вище вже мінімум на 2 метри і бачить вас, то він може й піддати. Зброї у танкістів вистачає. У них стоїть ККВТ (крупнокаліберний кулемет Владімірова танковий, – "Апостроф"), НСВТ-12,7 (кулемет Нікітіна-Соколова-Волкова танковий калібру 12,7 мм, – "Апостроф"), плюс є гармата, з 22-ма снарядами, які цей танчик може по вас випустити. І все. На цьому все закінчиться", - розповідає Литвин.

При цьому він зазначає, що найважливіше для особового складу - потрапляти на ворога, а не просто відкривати вогонь у його бік.

"Тоді виявляється, що для того, аби вразити ворога або хоча б присадити його, щоб він не міг ефективно воювати, наприклад, для маневру, достатньо одного пострілу. Потрібно лиш досягти, аби солдат влучив у ціль, а не просто тра-та-та, сомалійські оці всі штуки, а потім бігати під вогнем", - пояснює комбат.

Також він додає, що різні види військ повинні працювати на полі бою злагоджено: "Коли є комплексне застосування зброї, коли танкісти потрапляють в ціль, коли артилеристи можуть накрити вогнем, притиснути до землі і коли піхота може вийти і придушити - це ідеальна операція. Її можна провести без втрат. Але для цього повинні бути навчені і мотивовані люди".

Литвин зазначає, що боєць повинен ставити перед собою завдання ліквідувати ворога і розуміти, що в іншому випадку така доля спіткає його.

"Це повинні бути люди заряджені, люди з геном мисливця, які розуміють: "Я не мішень, я бачу ворога і я його завалю", - говорить він.

Військовий також зазначає, що фактично зброя у всіх армій світу однакова і працює за одним принципом, тому на війні важливий саме професіоналізм бійців.

"Різниця тільки у кількості використаних боєприпасів і влучанні у ціль. Тобто ми коли говоримо про елітні війська, то за промовчанням маємо в голові, що еліта має з проходняка влучати в ціль. Бо з ними окремо десь працювали, в них вклали ресурс відповідний, їх відібрали і з них сформували елітарний підрозділ, який може краще виконувати задачі, ніж лінійна піхота, наприклад. Бо з ними працювали інструктори, вони мають більше досвіду, їм дали трохи кращу зброю, щоб вони могли з більшою ефективністю працювати. І так завжди було", - говорить Литвин.

Читайте також повний текст інтерв'ю Литвина "Апострофу": Українці дуже класно воюють, є умова, за якої будуть ще краще - комбат з АТО.