RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Немає реальних вироків: названа головна проблема справ проти топ-корупціонерів в Україні

Українські корупціонери не бояться чинити протиправні дії, так як знають, що не понесуть суворе покарання.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" озвучив колишній заступник генерального прокурора України, юрист Віталій Касько.

"Це питання про те, що ми маємо подання, ми маємо затримання, гучні заяви, але не маємо вироків з реальними термінами ув'язнення для корупціонерів. Це велика проблема, вона досі не вирішена. Я думаю, уже всі втомилися бачити розкладені на килимах купюри, гучні прес-конференції, але, на жаль, не бачити вироків. І на сьогодні це стосується всіх правоохоронних органів", - говорить він.

При цьому Касько зазначає, що в Україні немає практично жодного випадку, коли вина корупціонера була б доведена і його посадили в тюрму.

"Що це означає? Немає стримуючого фактору для майбутніх корупціонерів. Вони розуміють, що ловлять, але якщо ти набрав багато хабарів, то все одно відпустять. А якби вони розуміли, що це неминуче спричинить покарання, напевно, це було б серйозним запобіжником", - вважає юрист.

На питання про те, чи допоможе в цьому питанні створення антикорупційного суду, Касько відповідає, що в Україні необхідно в цілому змінювати систему правосуддя.

"А говорити про те, що зараз зберемося усім миром, проведемо прозорий чесний конкурс (у що я особисто в наших сьогоднішніх реаліях не вірю) і виберемо кришталево чесний і порядний антикорупційний суд зі ста людей, які нам забезпечать правосуддя... Що в такому випадку робити всім іншим людям у тих справах, які не стосуються корупції? Усі інші суди будуть корумповані, там не можна буде добитися правди, але раз на тиждень показовий процес над топ-корупціонером?", - говорить він.

Також юрист вважає створення такого органу неправильним.

"У мене іноді складається враження, що антикорупційний суд хочуть створити як орган, який буде штампувати вироки, тому що там будуть тільки "порядні", правильні судді, значить, автоматично буде вважатися, що їхні вироки вірні, але, напевно, це не зовсім так. Суди повинні викликати довіру у суспільстві. І чому вони тільки лише від того, що будуть називатися антикорупційними, почнуть викликати таку довіру, мені незрозуміло", - говорить Касько.

На його переконання, говорити про нормально працюючу судову систему в Україні можна буде в тому випадку, коли громадяни будуть звертатися до суддів знаючи, що їх захистять.

"Ось тоді в її межах можна створювати спеціалізацію. А якщо населення не довіряє судам в принципі, а ми в межах цієї системи створимо антикорупційну спеціалізацію – і настане загальне благоденство, то я в це не вірю", - упевнений юрист.

Детальніше читайте в інтерв'ю на "Апострофі": Для зрушень у низці сфер достатньо, щоб Порошенко не втручався, але він у цьому не зацікавлений - Віталій Касько.