RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Торгівля з ОРДЛО: в Україні зробили гучний висновок із закону щодо Донбасу

Прийнятий Верховною Радою законопроект №7163 про реінтеграцію Донбасу може бути використаний для скасування заборони на торгівлю з окупованими територіями Донецької та Луганської областей (ОРДЛО).

Про це в коментарі "Апострофу" розповіли юристи та політологи.

На думку експертів, новий закон може нівелювати указ РНБО від 15 березня про тимчасове припинення переміщення вантажів через лінію розмежування з ОРДЛО. У новому документі Кабмін має право визначати порядок переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі.

"Можемо зробити висновок, що виконавчі органи на свій розсуд розпоряджатимуться веденням економічної діяльності на окупованих територіях", - пояснює директор юридичної компанії "Прима Лідер Груп" Діна Дрижакова.

На розширення повноважень чиновників у питаннях торгівлі з ОРДЛО вказує і політолог Петро Олещук.

"Наприклад, ми бачимо, що фактично на рівень місцевих органів, які безпосередньо формуються президентом, віддається компетенція щодо вирішення питань, пов'язаних з переміщенням людей і вантажів з території ОРДЛО. Таким чином, фактично повністю перебирається контроль над економічними зв'язками з цими територіями, що в перспективі означає отримання значних доходів. По суті закон перетворює ОРДЛО на персональну вотчину президента", - говорить він.

Детальніше про новий закон читайте в матеріалі "Апострофа" - Торгівля з ОРДЛО й не тільки: сім речей, які треба знати про гучний закон щодо Донбасу.