RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Змінилися і суми, і схеми: стало відомо, як бере хабарі нова поліція

Після реформи української поліції змінилися і корупційні схеми правоохоронців - вони не ризикують, як їх попередники і отримують більше хабарів.

Про це "Апострофу" розповів активіст "Дорожнього контролю" Віталій Мацьоцкій.

"Нові поліцейські не махають жезлом на дорозі за 100-200 гривень, як це робили старі даішники. Нові поліцейські не ризикують як старі правоохоронці", - розповів він.

За словами активіста, найпоширенішою схемою у нових недобросовісних поліцейських є складання протоколу по 130 статті адмінкодексу України - "Керування транспортними засобами в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння". Так як штраф за порушення становить понад 10 тисяч гривень і передбачає позбавлення прав, водії прагнуть "вирішити питання" на місці.

"Сума хабара стартує від 5 тисяч гривень і вище. Максимальна сума хабара, про яку мені відомо - 1100 доларів США. З рук в руки гроші вже не передають, а діють через посередників. Варіантів маса: через АЗС, придорожні кафе, знайомих в магазинах і навіть таксистів. Наприклад, пропонують купити кави для поліції, а продавець в магазині вже знає, хто повинен занести гроші, скільки та коли за ними прийдуть", - також розповів Мацьоцкій.

Про ці та інші корупційні схеми детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Сірники за 500 грн і мільйони не у валізах: найбільш зухвалі та хитрі схеми українських хабарників.