RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Створення Антикорупційного суду: стало відомо, як будуть відбиратися міжнародні експерти

Міжнародні експерти для Вищого антикорупційного суду України будуть відбиратися з декількох міжнародних організацій за умови подання декларацій про свої доходи.

Про це один з авторів законопроекту про Антикорупційний суд, засновник "Фонду інновацій та розвитку" Георгій Вашадзе розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Політик зазначив, що подача декларації про доходи є обов'язковою і для членів Громадської ради доброчесності, однак, вона стала фактором демотивації для багатьох іноземців для участі в відборі суддів до Антикорупційного суду.

"Особисто я зняв би цей момент для того, щоб мотивувати більшу кількість іноземних експертів. Але, з іншого боку, ми повинні серйозно дивитися на тих людей, яким даємо такі повноваження. На даний момент це не в процесі дискусії щодо законопроекту", - сказав він.

У той же час, вже вирішено, що брати участь у відборі будуть 7-8 міжнародних організацій, в числі яких Світовий банк, ОБСЄ, Рада Європи тощо

Вашадзе підкреслив, що вже було повністю вирішене питання про юрисдикцію суду, - в підсудність Антикорупційного суду увійдуть всі статті, перераховані в замітці до статті 45 КК України, статті НАБУ, які туди не входять, і корупційні злочини посадових осіб, які перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб в 500 і більше разів.

"Виходячи з цього, ми вирішили основну проблему – створення суду для НАБУ. Тому що не можна психологічно припускати, що він створюється для слідчого органу. В Україні і в багатьох інших країнах є проблема, що прокуратура психологічно стоїть набагато вище, ніж суд. Тому ми не могли допустити того, щоб НАБУ стало вище за всіх і отримало для себе суд. І ми не хочемо, щоб через п'ять років хтось прийшов до нас і сказав, що наша команда створила незрозуміло що", - підсумував Вашадзе.

Більше про переговори з МВФ читайте в матеріалі "Апострофа": Ми створимо хорошу практику для Росії без Путіна - автор важливого закону про переговори з МВФ і новий суд.