RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Вкрали сотні мільйонів: спливли резонансні деталі справи проти екс-міністра екології

Екс-міністра екології Миколу Злочевського підозрюють у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на УНН.

Злочевського підозрюють у привласненні 800 мільйонів гривень. Відмивання грошей відбулося в період 2014-2015 років.

Отже, Злочевського підозрюють в умисному заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах, скоєному шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, в складі злочинної організації, тобто в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч.4 ст. 28 ч.5 ст.191 КК України;

Також Злочевського підозрюють у відмиванні доходів, одержаних злочинним шляхом, вчинені в особливо великому розмірі у складі злочинної організації, тобто в скоєнні злочину, передбаченого частиною 4 ст. 28 і ч.3 ст. 209 КК.

За даними депутата Олександра Дубинського на його сайті, 14 листопада 2019 року Генеральна прокуратура виписала підозру екс-міністру екології та власнику Burisma Group Злочевському.

"Згідно з ним, Байден і партнери спокійно отримали свої 16 мільйонів доларів за послуги в рамках роботи Burisma Group. Винагороджувався син віце-президента Джо Байдена за свої послуги "отриманими злочинним шляхом відмитими грошима". Байден отримав гроші, джерелом яких є не бізнес-діяльність або консультації - це гроші українських громадян. Вкрадені. Вони були отримані злочинним шляхом - так вважають в Генеральній прокуратурі", - зазначив депутат Андрій Деркач.

За його словами, це місток між Burisma Group і Байденом.

"Він демонструє нам, як виводилися гроші. Тому що Злочевський відмивав їх відразу для декількох компаній Януковича через три свої фірми в Прибалтиці. І це була глобальна операція: спочатку по крадіжці грошей з українського бюджету, потім - по виведенню коштів в офшори, а після - щодо інвестування їх назад в українські держоблігації (ОВДП). І в разі Януковича, і в разі з Порошенком, вкладення вкрадених коштів здійснювала колишній голова Нацбанку пані Гонтарева і підконтрольні їй компанії і сили", - розповів Дубинський.

Також в рішенні Краматорського суду по грошах Януковича згадано, що компанія "Інвестиційний капітал України" виступала брокером при придбанні облігацій внутрішньої держпозики різними компаніями, підконтрольними ОЗУ Януковича.

Дубинський зазначив участь в злочинній схемі американського інвестиційного фонду Franklin Templeton Investments, в легалізації майже $ 7,5 млрд - це гроші Януковича.

"Він спочатку вивів свої гроші з України, а потім за допомогою Franklin Templeton вклали в ОВДП. Фактично це компанія-ширма. Інвестиційний фонд з багатомільярдними активами заводив назад гроші Януковича. Все це написано в підозрі Генпрокуратури. Вона підтверджує, що Franklin Templeton використовувався для легалізації злочинних доходів", - сказав Дубинський.

Як повідомляв "Апостроф", екс-міністр екології Микола Злочевський потрапив в список найбагатших людей України.