Зеленський прийняв рішення щодо скандального закону про незаконне збагачення

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою 31 жовтня закон про незаконне збагачення, який передбачає конфіскацію незаконних активів у чиновників і покарання за придбання таких активів.

Про це повідомили на офіційній сторінці глави держави.

"Завданням закону є відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також введення інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - сказано в повідомленні.

Згідно з цим документом Кримінальний кодекс України буде доповнено новою статтею 368-5 "Незаконне збагачення", згідно з якою придбання представниками влади активів, вартість яких більш ніж на 6,5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує їх законні доходи, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Активами вважаються грошові кошти (зокрема готівкові кошти, кошти, що знаходяться на банківських рахунках або на зберіганні в банках або інших фінансових установах), а також інше майно, майнові права, нематеріальні активи, зокрема криптовалюта, обсяг зменшення фінансових зобов'язань, а також роботи або послуги, надані особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Цим же документом внесені зміни до Цивільного процесуального кодексу України, згідно з якими справи про визнання активів необгрунтованими і їх стягнення в дохід держави розглядає Вищий антикорупційний суд. Це буде повинно стати гарантією їх неупередженого розгляду.

Про законопроект, який викликав безліч суперечок серед народних депутатів "Слуги народу", читайте в матеріалі "Апострофа": Кримінальне чтиво: як Рада приймала закон про незаконне збагачення