RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Мільйони від офіціанта і загадкові фірми: "Слуга народу" влипла у новий скандал

Національне агентство із запобігання корупції опублікувало звіт щодо фінансування членів партії "Слуга народу" на виборах до парламенту, було виявлено, що окремі депутати використовували документи жителів малих населених пунктів, щоб оформити фірму-одноденку і поповнювати рахунки від чужого імені.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на матеріал "Обозревателя".

Так, було виявлено, що ряд компаній "дарували" депутату по 6 тисяч доларів, іноді декількома траншами, щоб уникнути фінансового моніторингу. Журналістам не вдалося знайти сайтів зазначених компаній, їх номерів чи офісів. Було з'ясовано, що всі їх відкрили 21 березня 2019 року, незадовго до виборів. Зокрема, компанія "Ярославова реклама", яка перевела депутату "Слуги народу" 6,6 млн гривень виявилася повністю фейковий, а її власник - 23-річний офіціант Ярослав Кузко, який недавно повернувся з армії. Сам він заявив пресі, що про існування такої компанії не знає, і своїх паспортних даних нікому не передавав.

В цілому за даними НАЗК, "слуги народу" отримали таким чином близько 330 млн гривень.

У той же час юристи відзначають, що за такі порушення притягнути до відповідальності когось буде майже нереально - потрібно тривала верифікація, перевірки та інші слідчі дії, при цьому склад злочину може бути зовсім не виявлений.

Як повідомляв "Апостроф", раніше народний депутат Ганна Скороход підтвердила інформацію, що на деяких округах продавали місця для кандидатів від "Слуги народу" по 300, 500 тисяч і 1,5 млн доларів.