RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Бізнес в руках мафіозі і повний крах: експерт вказав на небезпечний момент з деокупацією Донбасу

Україні буде надзвичайно складно проводити реінтеграцію окупованих територій Донбасу, бо це досі не вигідно Росії, а також з тієї причини, що в даний момент ОРДЛО є гігантським тіньовим ринком, яким керують злочинці.

Про це повідомив у інтерв'ю "Апострофу" французький дослідник, фахівець із Центральної та Східної Європі Ульріх Буна.

Також він вказав на момент грандіозних фінансових витрат бюджету України, які підуть на процедури, пов'язані з реінтеграцією.

"Не бачу можливості повернути Донбас в найближчому майбутньому. Це дуже сильний актив для Росії, і вона не віддасть його, поки не отримає інший важіль впливу на долю України. Сумніваюся, що повернення Донбасу зараз буде кращим рішенням для України - промисловість, яку вважали прибутковою, перенесли в Росію. Шахти або затоплені, або не придатні до використання. Весь "живий" бізнес знаходиться в руках лідерів сепаратистів, які ведуть себе як злодії і мафіозі. Відновлення інфраструктури та економіки буде коштувати мільярд і українській економіці", - зауважив експерт.

За словами Ульріха Буна, в даний момент для українського уряду буде більш актуальним завданням розвиток територій Донбасу, які знаходяться під контролем, а також спрощення надання соціальних послуг для всіх мирних жителів цього регіону.

"Можна зробити багато, готуючись до реінтеграції Донбасу. Особливо - повернути собі серця і розуми місцевого населення. Українська держава повинна створити враження, що жителі Донбасу - частина єдиної родини і у них є майбутнє в складі України. Ще одне завдання - спрощення перетину зони розмежування цивільними і введення простого доступу до держпослуг - медицини або пенсій. Потрібно сильніше розвивати підконтрольний Україні Донбас. Це буде найкращою демонстрацією для людей, які живуть на окупованих територіях, що Україна рухається в правильному напрямку, а так звані ДНР і ЛНР скочуються до рівня феодальних сателітів", - вказав дослідник.

Як повідомляв "Апостроф", раніше європейський експерт вказав, що після зустрічі в "нормандському форматі" не помітно можливостей зупинити конфлікт на Донбасі в найближчій перспективі.