RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Лобіювала обмеження для домашніх СЕС: в ЗМІ повідомили про скандал з єдиної кандидаткою на міністра енергетики

Єдина претендентка на посаду міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець навесні 2019 року під час перебування на посаді керівника директорату енергоринків міністерства лобіювала заборону будівництва на землі домашніх сонячних електростанцій.

Про це пише Zaxid.net.

У травні 2019 Міненеро розіслало листа на обленерго, намагаючись отримати підтвердження, що малі домашні сонячні електростанції (СЕС) погано впливають на роботу мереж. Лист був написаний від імені Ольги Буславець.

Представники ГО"Спілка активних споживчів і проз'юмерів", що займається захистом інтересів активних споживачів на ринку електроенергії, тоді наголошували, що міністерство намагається отримати не об’єктивні дані, а ті, що потрібні для виправдання позиції з заборони домашніх СЕС. В обленерго Буславець запитувала про скарги мешканців населених пунктів, де встановлені СЕС, на погіршення якості послуг з надання електроенергії, та про кількість технологічних порушень в електромережах, пов’язаних з експлуатацією СЕС. Під час зустрічі з представниками ГО вона стверджувала, що домашні СЕС негативно впливають на роботу енергомережі.

У квітні 2019 року ВРУ підготувала законопроект, який мав зменшити "зелений" тариф і запровадити систему аукціонів. Міненерго висловило низку зауважень до законопроекту і просило доповнити його "критично важливими для розвитку галузі" правками. Найрезонанснішою була правка про заборону будівництва на землі домашніх сонячних електростанцій. В Міненерго вважали, що їх треба розміщувати тільки на дахах або фасадах будинків. Парламентарі врахували правку, затвердивши її з законом про "зелені" аукціони. У травні законопроект з правкою підписав президент Петро Порошенко.

Станом на 7 квітня вона була єдиною кандидаткою на посаду міністра енергетики та захисту довкілля. Подання на її призначення двічі подавав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

"Наші гроші" повідомляли, що Ольга Буславець у жовтні 2019 року була одним із розробників проекту постанови Кабміну, згідно з якою приватні структури мали надати ціну на газ, що була б меншою за ціну продажу газу "Нафтогазом" населенню та іншим споживачам на 46%-69%.

У квітні 2019 року Верховна Рада заборонила громадянам будувати малі домашні сонячні електростанції на землі. Парламентарі врахували правку про ненадання "зеленого" тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям (СЕС), затвердивши закон про "зелені" аукціони ("Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" №8449-д).

Після обурення власників таких СЕС та експертів енергоринку, а також зміни влади в країні, парламент ухвалив новий закон, який повернув "зелений тариф" для наземних домашніх сонячних електростанцій. Депутати скасували норму закону, яка передбачала, що домашні сонячні електростанції можуть розміщувати сонячні панелі тільки на дахах та фасадах будівель.