RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

На членів правління НБУ не було тиску при звільненні - Катерина Рожкова

Перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що на звільнених членів правління не чинилося жодного "політичного тиску".

Про це вона розповіла в інтерв'ю Ліга.нет.

"Я точно знаю, що Борисенко і Холод (екс-члени правління) пішли за власним бажанням. Якщо говорити про керівників департаментів - можу предметно говорити про директора департаменту фінмоніторингу Ігоря Березу. Він теж пішов за своєю ініціативою. Хоча я цього не хотіла", - заявила вона.

На питання журналіста, чи не має наміру вона також звільнитися, вона відповіла: "Я про це не думаю". Коментуючи вплив можливої своєї відставки на співпрацю з МВФ, Рожкова сказала: "Можу припускати, що наших партнерів більше хвилюють принципи корпоративного управління в Нацбанку, а не конкретні прізвища".

Коли колишній глава НБУ Яків Смолій написав заяву про звільнення під час розміщення українських євробондів за кордоном, він заявив про "постійний політичний тиск" на нього. У чому саме вінпроявлявся екс-глава не пояснив. Коли звільнялися члени правління НБУ, ряд експертів заявили, що це також прояв "політичного тиску" з боку окремих представників влади.

Раніше Нацполіція розслідувала причетність Катерини Рожкової до виведення грошей з "Платинум Банку", що стало причиною його неплатоспроможності. У документах слідства сказано, що Рожкова з грудня 2013 по лютий 2014 року підписувала кредитні договори "Платинум Банку" з рядом компаній Одеси, не забезпечені заставами. Самі компанії, за даними поліції, мають ознаки фіктивності. У підсумку з банку вивели 1,12 млрд грн.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) вимагає від колишніх членів правління, в числі яких Катерина Рожкова, повернути 1,48 млрд грн. За даними фонду, ця сума - збиток, який був нанесений банку Катериною Рожковою та іншими топ-менеджерами "Платинум Банку", який через їх дії став неплатоспроможним на початку 2017 року.

Дарницький райсуд Києва заборонив Катерині Рожковій виконувати свої службові повноваження. Підставою для такого рішення став позов народного депутата Ігоря Луценка, який заявив про причетність Рожкової до рішень НБУ на користь російських банків.