RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Очільник Мінрегіону Чернишов придумав, як заарештовувати недобудови без суду і слідства - ЗМІ

Міністерство розвитку громад і територій анонсувало підвищення штрафів за незаконну будівельну діяльність, яка "дозволить вертикалі, що контролює, збільшити розмір хабарів за покриття інспекторами таких порушень".

Про це пише видання Дело.

Відповідний законопроєкт зареєстрували депутати, серед яких племінник контрабандиста Іллі Павлюка Максим Павлюк.

Видання нагадує, що Чернишов взяв під контроль роботу тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування зловживань в Держархбудінспекції, що могло призвести до затягування реформи. Це, на думку авторів, дозволило великим забудовникам реалізувати ряд сумнівних з точки зору законності проєктів - наводиться приклад проєкту щодо забудови 13 га берегової лінії Дніпра на Подолі. Крім того, реформування галузі стримують і кадрові перестановки, за якими можуть стояти тіньові учасники ринку, наприклад, оточення Олексія Кудрявцева, братів Горових і т.д., зазначає ЗМІ.

"Продовженням "псевдореформи" мають стати зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, якими посилюється відповідальність для порушників будівельного законодавства... Згідно із законопроєктом, деякі штрафні санкції планується підвищити у 8-10 разів", - йдеться в матеріалі.

"Для дрібних і середніх забудовників, судячи з усього, з'явиться можливість для інспекторів на місцях шантажувати їх більшими розмірами хабарів. Всі справи про адміністративні правопорушення в цій сфері пропонується передати в підконтрольну Мінрегіону і ключовим забудовникам Містобудівну палату (сьогодні це компетенція органів держархбудконтролю - залежно від категорії складності це може бути або місцева, або державна інспекція). Фактично це можливість централізувати "розв'язання проблем" забудовників в одному місці", - зазначають автори.

У законопроєкті з'являється окрема стаття, яка регулює тимчасовий арешт недобудови у зв'язку з порушеннями.

"Порядок такого арешту визначатиме Кабмін - це великий корупціогенний фактор, оскільки документ можна буде міняти хоч на кожному засіданні, при цьому його підготовка не буде прозорою для сумлінних учасників ринку. Більш того, сам такий арешт - фактично новий інструмент тиску на забудовників, оскільки його причиною може бути по факту яке завгодно дрібне порушення. Накладатися він буде на термін розгляду справи про адмінправопорушення в містобудівній палаті. А скасувати його можна буде тільки через суд", - йдеться в матеріалі.

"Такого роду ініціативи, які через Раду збираються проводити в тому числі під формальним авторством родича одіозного контрабандиста Іллі Павлюка, лише підтверджують чутки про міцні зв'язки Олексія Чернишова не тільки з Ігорем Коломойським і Тимуром Міндичем, але і з кримінальним світом типу відомого львівського "підприємця" Володимира Дідуха", - йдеться в матеріалі.