RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

ЗМІ пояснили, чому Юрію Гусєву сходять з рук кадрові перестановки в "Укроборонпромі"

Голова оборонного концерну "Укроборонпром" Юрій Гусєв проводить дивні кадрові ротації, а також "зловживає службовим становищем. Його особистий інтерес може полягати в концентрації максимальної кількості грошових потоків напередодні масштабної реорганізації структури за нещодавно ухваленим законодавством".

Про це йдеться у матеріалі УНІАН, пише Delo.ua.

Як йдеться у матеріалі, "Гусєв регулярно використовує майно підприємств у власних цілях, а також влаштовує на роботу наближених друзів та родичів".

"Наприклад, про стилістику управління та ставлення до оборонних підприємств як до особистого майна можна судити по скандалу, пов'язаному з перельотом делегації "Укроборонпрому" у Запоріжжі на підбиття підсумків першого півріччя роботи у 2021. Чиновники скористалися транспортним літаком АН-74Т держпідприємства "Антонов" фактично як таксі. Для того, щоб не платити за комерційним тарифом за перевезення свого оточення, Гусєв замовив транспортний літак у підпорядкованій йому компанії, при цьому політ оформили як навчально-тренувальний з елементами ротації особового складу, також в оточенні гендиректора розповідають, що за рахунок концерну він регулярно влаштовує напівтуристичні поїздки бізнес-класом для себе та найближчого оточення. А в деяких із них - наприклад, під час вояжу до Перу (Гусєв згадує про контакти в цій країні в одному з інтерв'ю) навіть оплачує коштом платників податків люкс-номер для дружини", - пише видання.

За даними журналістів, "за період менше ніж рік з дати призначення Гусєв встиг обрости десятком штатних і позаштатних радників, трьома особистими асистентами, пресслужбою на 10 людей (крім скандалів, про досягнення "Укробронпрому" особливо й не чути), а також низкою помічників, на посаді яких Гусєв взяв родичів (одного звільнили за пияцтво, водій працює з підробленою довідкою про стан здоров'я тощо)".

"На посади начальників управлінь, директорів підприємств та їх заступників Гусєв призначає особистих друзів, ігноруючи конкурси та проводячи лише формальні перевірки кандидатів. А тих наближених, кого доводилося звільняти після явних "зальотів" із підтвердженими фактами протиправних дій на руках - повертали, хоч і на позиції трохи нижчі за попередні", - сказано у статті.

У статті наводиться перелік звільнених чиновників вищої ланки, а також список директорів заводів, які "призначені в обхід конкурсної процедури".

"На тих же підприємствах, де керівництво влаштовує Гусєва і де схеми роботи він готовий підтримувати, відбуваються ситуації схожі на історію ДП "Завод імені Малишева". Тільки під тиском публічних скандалів та після зриву одразу кількох "оборонних" контрактів гендиректор "ЗіМ" Василь Крилас був звільнений. Яків Мормило, який прийшов на ЗіМ з ХКБМ ім. Морозова" у той момент, коли на підприємстві залишилася низка невиконаних важливих контрактів - ще один дивний крок, який яскраво характеризує хаотичну та явно не орієнтовану на стратегію розвитку кадрову політику "Укроборонпрому", - йдеться у статті.

"Втім, цілком можливо, що йдеться, навпаки, про розставлення на важливі позиції "потрібних" людей напередодні глобального перерозподілу потоків в "Укроборонпромі" у зв'язку з його реорганізацією в акціонерне товариство. Про ці ризики неодноразово заявляли профільні експерти. І тоді вже дії Гусєва можна кваліфікувати не як непрофесіоналізм, а як умисне зловживання службовим становищем та організацію злочинного угруповання", - резюмують автори.