RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Хаос на шахтах, корупція і незаконні премії: ЗМІ назвали причини ймовірного звільнення Галущенка з Міненерго

Наприкінці січня в Офісі президента серйозно обговорювали можливу відставку міністра енергетики Германа Галущенка, проте він знову, як і кілька разів до цього, втримався на посаді.

Про це писала "Економічна правда".

Натомість у ЗМІ були опубліковані звинувачення гендиректора BaykarDefence Халука Байрактара, що у нього вимагали 10 млн дол. за підключення майбутнього заводу до українських електромереж.

Влітку чиновники з Міненерго та "Укренерго" відзвітували, що країна готова до опалювального сезону і до можливих атак Росії на об’єкти енергетики. Проте у вересні виявилося, вони не забезпечили захист підстанцій бетонними укріпленнями для мінімізації пошкоджень від вибухової хвилі та уламків ракет. Ситуацію почали врегульовувати тільки наприкінці осені - взимку.

Також влітку Галущенко заявляв, що "електроенергії абсолютно вистачить для забезпечення споживачів протягом опалювального сезону". Проте не було закуплено наперед ремонтного обладнання, не завозилися генератори – а у звітах була інформація лише про запаси газу і вугілля на складах. При цьому з газом та вугіллям в Україні теж не все в порядку: видобуток падає, газу минулого року викачали менше на 6%, а видобуток вугілля на державних шахтах за перше півріччя обвалився більше ніж на третину. Чиновники виправдовують це окупацією трьох шахт, але й на підконтрольних шахтах панує хаос - керівник держпідприємства "Мирноградвугілля" Сергій Пахомов з початку російського вторгнення не з’являвся на робочому місці, компанія отримала за рік виручки на 69% менше, аніж у 2021 році, об’єми видобутку впали, частину працівників звільнили.

Експертка у питаннях ядерної енергетики Ольга Кошарна раніше неодноразово заявляла, що після призначення Галущенка "Енергоатом" опинився у сфері впливу колишнього нардепа Андрія Деркача, звинуваченого СБУ в державній зраді. Міністра звинувачували у незаконних квартальних преміях, нарахованих йому в часи перебування на посаді віцепрезидента "Енергоатому".

Як пише Forbes, у Кабміні та на ринку Галущенка вважають "не дуже компетентним міністром", що дозволяє сумнівним ділкам впливати на державні рішення - влітку 2022 заступник Галущенка Фарід Сафаров вимагав з порушенням закону призначити керівником Оператора ГТС іншого заступника міністра Миколу Колісника. Це викликало обурення західних партнерів України, оскільки завдавало удару по корпоративному управлінню і реформах. Раніше був схожий скандал з "Нафтогазом". Роботою Галущенка, як переконує Forbes, не задоволені ані в Кабміні, ані в Офісі президента, його критикують галузеві експерти.

Таким чином, після ймовірного звільнення Галущенка, наступного міністра чекає величезний пласт роботи – від завдань з диверсифікації й порятунку енергетики після ракетних бомбардувань до наведення ладу у державних підприємствах, зокрема на шахтах.