RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Дії Мінекономіки лише заважають покращенню системи закупівель харчування для армії - експерт

Після трьох місяців від скандалу навколо харчування військовослужбовців Міністерство економіки на чолі з Юлією Свириденко нового механізму закупівель харчування для армії так і не розробило.

Про це пише Delo з посиланням на колонку директора Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталія Кулика.

"Головний сюрприз, який завзято замовчує Міністерство економіки, не влаштовує ритейлерів, – положення Постанови КМУ №335, яка сьогодні регулює процес закупівлі цього виду послуги. Про це йдеться у відповідному роз'ясненні. Постачальник послуги не має права отримувати прибуток (!!!)… Заперечується сама ідея підприємництва – підрядник має ризикувати, сплачувати податки, штрафи у разі збою постачання, а прибуток отримувати не може", - пише експерт.

За його словами, роздрібні мережі непокоїть необхідність взаємодії із правоохоронцями. "Освоєння таких обсягів бюджетних коштів неминуче приверне увагу силовиків, які заробляють на "обілечуванні" бізнесу", - пояснив політолог.

У запропонованій міністром економіки Юлією Свириденко системі закупівель експерт помітив великі корупційні ризики: "Ритейлери побоюються істотних коливань цін на продукти та просять коригувати їх щотижня. Міністерство оборони, зрозуміло, не погоджується, тому що для цього потрібно буде повністю змінити законодавчу базу у сфері держзакупівель. Чим співробітники повинні керуватися при ухваленні цих цін? І головне – такий суттєвий вплив людського фактору корупційні ризики лише підвищить у рази".

За його словами, спрощення проблеми до "везти картоплю з Обухова до Житомира" не спрацювало. А підсумки переговорів із роздрібними мережами показали, що нерозуміння різниці між постачанням товару та послугою із забезпечення є ключовим.

"Викликає підозру риторика Міністерства економіки про те, що потрібно врахувати побажання роздрібних мереж щодо організації логістики та ціноутворення. Вдумайтеся – не ритейлери вникають у потреби армії та підлаштовуються, а хтось із чиновників намагається підлаштувати систему забезпечення армії під побажання та для зручності ритейлерів. Запитання – кому це вигідно? Хто намагається під гаслами боротьби з корупцією побудувати новий "схематоз", під окремих ритейлерів?", - також зазначив політолог.

На його думку, не може бути робочої моделі, поки влада не змінить законодавчо-нормативну базу і не прибере можливості протягувати схематоз під ритейлерів для заробітку посадовців.

Раніше уряд ініціював створення робочої групи під головуванням першого віцепрем’єр міністра - міністра економіки Юлії Свириденко, яка має розробити оновлену систему закупівель продуктів харчування для армії. Йдеться про зміну підходів до держзакупівель продуктів у військовій сфері таким чином, щоб розширити конкуренцію для постачальників.