RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

На Банковій ніколи не припинялися обговорення як зняти Кличка - ЗМІ

Трагедія біля зачиненого укриття в Деснянському районі Києва стала для Банкової приводом спробувати зняти Віталія Кличка з посади голови КМДА, і наразі в ОП вирішили "пошматувати" мера Києва медійно.

Про це пише видання LIGA.net з посиланням на джерела в ОП.

"Під закон про столицю немає голосів. Без закону ця посада для нас буде фільчиною грамотою, яку до того ж Кличко, скоріш за все, знесе в судах. Плюс G7 буде цілодобово сидіти на голові і розповідати про знищення місцевого самоврядування... Тоді давайте його хоча б медійно пошматуємо", - цитує співрозмовника видання.

Як сказав один з посадовців Офісу президента, "ми вже збилися з рахунку, яка це спроба вирішити питання з Кличком". Плани щодо зняття або скорочення повноважень Кличка розглядалися тоді, коли країна мала готуватися до російського вторгнення.

"Осінь 2021 року. Західні розвідки почали попереджати українську владу про можливе велике вторгнення армії росії. Тим часом на четвертому поверсі Офісу президента нарада, головна тема – як прибрати Кличка… В січні 2022 російська армія завершувала останні приготування до повномасштабного вторгнення. Водночас у столиці України розкручувався черговий етап конфлікту Кличка та Офісу. Кабмін позбавив мера Києва права впливати на призначення голів районних держадміністрацій (РДА)… 24 лютого 2022 президент Зеленський утворив Київську міську військову адміністрацію, головою якої автоматично став Кличко… У березні 2022 для "покращення оборони столиці" Зеленський замінив начальника КМВА – замість Кличка ним став генерал Микола Жирнов", - нагадує автор публікації.

Після звільнення Кличка з КМВА його команда вирішила не підіймати політичну дискусію. Коли росіяни втекли з-під Києва, у Кличка очікували на розмову з ОП щодо ліквідації військової адміністрації щоб зняти "управлінський колапс", бо парламент не зміг поділити і узгодити повноваження КМВА, КМДА та Київради. Проте КМВА досі існує, ймовірно з метою обмежувати Кличка у повноваженнях.

"Укриття - це управлінський провал Попка. Він спокійно міг би визначити повноваження своїх заступників, не брати цивільні повноваження мера, але укриття, наприклад, забрати собі", - каже депутатка Київради від "Слуги народу" Ксенія Семенова.

"Розмитість повноважень змушує начальників КМВА постійно задавати собі питання, а чи не прилетить потім до них кримінальна відповідальність", – вважає депутат Київради Леонід Ємець.