RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Проти суддів ВАКС у "справі Мартиненка" відкрили справу - документ

Генеральний прокурор Ірина Венедиктова 16 вересня за рішенням Печерського райсуду Києва порушила кримінальну справу проти суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) Лесі Федорак, Віктора Маслова і Ігоря Строгого за фактом порушення ними права обвинуваченого на захист.

Про це повідомила прес-служба колишнього народного депутата Миколи Мартиненка з посиланням на Єдиний реєстр досудових розслідувань, передають "Українські новини".

Прес-служба заявила, що адвокат влітку звернувся до Печерського райсуду Києва, який 26 серпня зобов'язав ОПУ порушити справу проти суддівської колегії ВАКС на чолі з Федорак про вчинення ними кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 374 КК України.

У Мартиненко вважають, що колегія ВАКС в складі суддів Федорак, Маслова і Строгого зловживає своїми повноваженнями і порушує право на захист і справедливий суд, внаслідок чого було "знищено змагальність сторін на користь звинувачення".

"Зокрема, з ініціативи Федорак судді в порушення КПК змінили порядок дослідження доказів на користь НАБУ і САП, фактично позбавивши адвокатів можливості захищати їх клієнтів. Також головуюча на засіданні суду загрожувала зміною запобіжного заходу обвинуваченим у зв'язку з позицією захисників, які, на думку колегії, "заважають" суду розглядати виробництво. Федорак навіть заявила, що рішення у справі буде залежати від поведінки обвинувачених та їхніх захисників... Після того як суддя Федорак примусово призначила адвокатів безкоштовної державної допомоги, вона відмовила їм у наданні достатнього часу для ознайомлення з матеріалами справи. Більш того, суддівська "трійка" вимагала від ГПУ... кримінального переслідування адвокатів у цій справі. З подачі Федорак захисників звинуватили в нібито вибуху на закритій території ВАКС, куди мають доступ лише працівники суду - з цього приводу ми звернулися в Нацполіцію для розслідування. Ці 3 суддів ВАКС не гребують використовувати наклеп і юридичне переслідування захисників і обвинувачених, які не хочуть миритися з упередженістю Федорак. А близькі до НАБУ грантові організації піарять суддів і займаються наклепом на учасників справи", - заявила прес-служба екс-депутата.

У Мартиненка відзначили, що "скандальна поведінка колегії ВАКС на чолі з Федорак також отримала негативну оцінку адвокатської спільноти і вийшла на міжнародний рівень".

"5 серпня Національна асоціація адвокатів України звернулася до українських і міжнародних інституцій про порушення прав людини на захист і професійних прав адвокатів. Це звернення направлено, серед інших, Європейської асоціації суддів, ПАРЄ та Комісару Ради Європи. Рада адвокатів України звернув увагу на те, що судді ВАКС Федорак, Маслов і Строгий порушують не тільки національне, але і міжнародне законодавство, зокрема ст. 6, 8, 17 Конвенції про захист прав людини і основних свобод", - відзначили представники екс-нардепа.