RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

"Засвітилася" в Донецьку: спливли скандальні дані про суддю, яка винесла рішення щодо книги про Стуса

Дарницький районний суд заборонив поширення книги "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Відповідне рішення ухвалила суддя з Донецька Марина Заставенко, яку в 2017 році хотіли звільнити за зв'язки з так званою "ДНР".

Про це в Facebook написала представник Центру протидії корупції Галина Чижик.

За її даними, до переведення в Київ Марина Заставенко працювала в Червоногвардійському районному суді Макіївки Донецької області.

У 2016 році СБУ повідомила до Вищої кваліфікаційної комісії, що у Заставенко є майно на тимчасово окупованих територіях, вона систематично туди їздить. При цьому, суддя довго не здійснювала правосуддя, тому що перебувала саме на неконтрольованих Україною територіях. ВККС спочатку відкрила дисциплінарну справу, але потім відмовилася звільняти суддю Заставенко.

"Навряд чи український суддя спокійно може кататися в "ДНР", не отримуючи для себе гарантії безпеки "з того боку". Особливо з огляду на те, як активно росіяни поповнювали обмінний фонд. Саме тому СБУ писала скарги на таких суддів в ВККС", - пише Чижик.

Як повідомляв "Апостроф", суд визнав, що деякі фрази в книзі "порушують честь і гідність позивача", а також стягнув з автора книги Вахтанга Кіпіані та видавництва Vivat 860 гривень на користь Віктора Медведчука.