RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Cправа про банкрутство Дельта Банку підриває довіру до українських судів

У справі про банкрутство Дельта Банку з'явилися нові епізоди за участі колишнього власника фінансової установи Миколи Лагуна та його співучасників. Однак скандальний банкір виїхав за кордон, а його адвокати намагаються затягнути судові справи.

Про це йдеться в розслідуванні "Як Микола Лагун обікрав українців та втік від суду: куди зникли гроші Дельта Банку?", пише 24 канал.

Наприкінці липня 2023 в поліції заявили, що завершили досудове розслідування у черговому кримінальному провадженні, пов'язаному із банкрутством Дельта Банку. Слідчі зібрали докази привласнення понад 250 млн грн (на той момент понад 31 млн дол) головою спостережної ради банку в змові із заступниками голови ради директорів та директором підконтрольного підприємства.

У матеріалах досудового розслідування йдеться про те, що протягом 2012 – 2013 голова спостережної ради Публічного акціонерного товариства "Дельта Банк" Микола Лагун міг наказати підлеглим видати кредит підконтрольному йому підприємству в розмірі 430 млн грн (майже 54 млн дол). З цієї суми до фінустанови не повернули 199 млн грн (майже 25 млн дол).

"За версією слідства, був укладений завідомо невигідний договір про відступлення прав вимог за кредитним договором за ціною, суттєво нижчою за реальну вартість. Учасники схеми заволоділи ще близько 29 млн грн (це понад 3,5 млн дол). Обвинувальний акт направлено до суду. Фігурантам кримінальної справи загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна", – розповідають журналісти.

Це не єдина кримінальна справа у відношенні керівника Дельта Банку Миколи Лагуна. Так, за позовом Фонду гарантування у судовій справі №910/21280/21 банкір та колишні топ-менеджери Дельта Банку завдали збитки фінустанові на майже 23 млрд грн (майже 3 млрд дол). Банкіра також підозрюють не лише у заволодінні чужим майном, а й в ухиленні від сплати мільйонних податків, виведенні грошей з України.

Микола Лагун навіть став учасником коміксів про розвідку. У першому епізоді Ілля Гуровець протистоїть Лагуну, який постає в образі суперзлодія та учасника змови Кремля зі знищення України. Супергерой коміксів схожий на керівника ГУР. Щоб викрити Лагуна, Іллі доводиться використовувати сову-шпигуна, ухилятися від стріл та розправитися з робо-доберманами "Супутник" та "Новачок". У фіналі супергерой наздоганяє Лагуна в Монако та бере під варту.

У 2013 керівник українського підрозділу російської компанії Максим Нефьодов заявив, що 70% Дельта Банку належать російському фонду Icon Private Equity. Ця компанія через окремих керівників пов'язана з Російським фондом прямих інвестицій, що є одним з інструментів фінансових експансій Кремля.

Скандальні рішення у відношенні керівника Дельта Банку ухвалювали Печерський районний суд Києва, Київський апеляційний суд та інші суди. Попри низку кримінальних справ, у 2021 Печерський райсуд Києва скасував заборону Миколі Лагуну виїжджати за кордон, а у лютому 2023 Київський апеляційний суд відмовився продовжувати банкіру запобіжний захід та зобов'язав прокурорів закрити кримінальну справу нібито через закінчення строків досудового розслідування.

Президент Володимир Зеленський ініціював судову реформу для застосування нових механізмів, зокрема збільшення відповідальності за хабарництво до 10 – 15 років в'язниці з конфіскацією майна. Планують ввести перевірки суддів і не лише перед призначенням на посаду. Голова держави вважає, що перевіряти суддів потрібно з використанням детектора брехні. Однак судова реформа в Україні є однією з найповільніших. На корупцію в Україні постійно нарікають міжнародні партнери. Прикладом виведення великих грошей за кордон та фінансування російських офшорних компаній є кримінальні справи за участі екс-власника Дельта Банку Миколи Лагуна. Попри це, Україна досі не застосувала проти нього санкції. Де перебуває банкір, невідомо, його інтереси в судах представляють адвокати. Лагун і його адвокати коментарів журналістам не надають.

Раніше суд вчергове відклав розгляд справи колишнього власника Дельта Банку Лагуна.