RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Було дуже боляче: колишній в'язень Кремля згадав, як росіяни схиляли його до звільнення на їх умовах

Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, нещодавно звільнений політв'язень Кремля Ахтем Чийгоз каже, що за час перебування у в'язниці росіяни багато разів пропонували йому звільнення на певних умовах.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

За словами Чийгоза, у нього залишалася надія на те, що він вийде з в'язниці.

"Відверто скажу: надія завжди існує. Вона допомагає якось себе направляти, коли живеш в ізоляції. Але весь час перебуваючи з цією думкою – у в'язниці не виживеш", - говорить він, додаючи, що зв'язок із зовнішнім світом йому вдавалося підтримувати через дружину, адвокатів та телебачення.

Хоча після затримання в січні 2015 році до нього неодноразово приходили з пропозицією про звільнення.

"Мені багато пропозицій щодо умов мого звільнення надходило за всі роки сидіння. Усі вони були дуже мерзенні, огидні, тому я навіть емоції не висловлював, просто відмовлявся", - ділиться колишній в'язень Кремля.

При цьому Чийгоз зазначає, що пропонуючи звільнення росіяни завжди намагалися зачепити його за живе.

"За мірками в'язниці я вважаюся старим, тому били на такі слабкі місця: коли мати ще була жива – старі батьки, неповнолітні діти, онуки. Це в них такі методи. Для мене це все було дуже боляче, але не настільки, щоб втратити гідність, честь. Якщо ти не можеш бути прикладом своїм дітям, онукам, то яким чином ти як громадянин можеш показувати, що таке бути чесним? Це не високопарні слова. Я принципово демонстрував різницю між тим, як вони продалися і здалися, і тим, як поводиться більшість громадян України, в тому числі мої співвітчизники, які зараз, перебуваючи в жахливих умовах, не втрачають честь, гідність і порядність", - говорить він.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю на "Апострофі": У Криму - терор, там кожного дня гинуть люди - Ахтем Чийгоз про в'язницю, Путіна та причину війни проти України.