RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Житло для переселенців з Донбасу: в Кабміні розповіли про важливий план

Кабінет міністрів разом з мерами міст і міськрадами в Донецькій і Луганській областях вдало запустили пілотний проект із забезпечення вимушених переселенців житлом і готові впровадити його по всій країні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Він розповів, що основна проблема з забезпеченням вимушених переселенців житлом полягала в тому, що "з точки зору закону вимушених переселенців як юридичної категорії не існує".

"Цих людей не можна поставити на квартирний облік, тому що ми з вами ще живемо в Житловому кодексі Української Радянської Соціалістичної Республіки. В ті часи такої категорії людей не було, і ніхто навіть в страшному сні не міг уявити, що у нас буде така біда" , - розповів Тука.

Він зазначив, що Кабміну вдалося знайти "постанову Кабінету міністрів України 92 або 93 року, згідно з яким в кожному місті повинен бути створений комунальний фонд для тимчасового проживання".

"Головна мета - це житловий фонд, в якому повинні бути розміщені люди, які зазнали певних втрат через, наприклад, повені, пожежі. Звичайно, за більш ніж 20 років весь цей житловий фонд був тихесенько розкрадений мерами і на сьогодні його не існує. Але законодавчий механізм є. Ми додали до цих категорій людей ще і вимушених переселенців, до постанови Кабінету міністрів внесли зміни. І зараз почали впроваджувати разом з мерами міст і міськрадами пілотний проект в двох областях - Донецькій та Луганській", - повідомив замміністра.

Він зазначив, що житловий фонд створюється на принципах співфінансування: 50% з центрального бюджету, 50% з місцевого бюджету.

"І реалізація цього проекту пішла дуже вдало ... І це дало великий поштовх, ми в Маріуполі вже видали 63 ордери на квартири. А зараз ми запропонували зміни до постанов, які передбачають поширення цього позитивного досвіду на територію всієї країни, тому що у мене вже чимало пропозицій від мерів різних міст не з Донецької та Луганської областей, що вони готові приєднатися до цієї ініціативи", - підкреслив Тука.

Деталі читайте в матеріалі "Апострофа": Влада України вивчає сценарії проти Росії в Азовському морі, зокрема силовий – Георгій Тука.