RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Томос для України: Варфоломій пояснив резонансне рішення Синоду

Вселенський патріарх Варфоломій звернувся до українців напередодні 85-х роковин Голодомору, розповівши, чому було прийнято рішення надати автокефалію Української православної церкви.

Заява Варфоломія опублікував сайт УПЦ в США.

За словами вселенського патріарха, Константинопольська церква щорічно в молитві згадує жертв Голодомору.

"Молячись за упокій душ померлих і за загоєння цієї болючої рани у свідомості вашій благословенній нації, ми нагадуємо всім людям доброї волі, що Церква не терпить несправедливості або будь-якої сили, спрямованої на підрив суспільної згуртованості", - заявив він.

За його словами, саме тому і було прийнято рішення надати автокефалію УПЦ: неприпустимо, що Вселенський Престол залишався б байдужим, коли православні люди, такі, як український народ, "страждають і шукають рішення церковних проблем, які мучать їх протягом століть".

"Ми втручаємося, тому що це наш обов'язок - виключно на основі достовірно-церковних, всесвітніх і виключно з наднаціональних критеріїв - заради істини і традицій Церкви, захисту канонічного порядку і ідентичності Православ'я, завжди для торжества тіла Христового, а не для себе і не для демонстрації світової сили або влади", - пояснив він.

Варфоломій підкреслив, що Священний Синод вирішив надати автокефалію "багатостраждальній Православній церкві в Україні, щоб вона приєдналася до повноти Православ'я в єдності і внутрішньому світі".

Нагадаємо, 11 жовтня Вселенський Патріархат прийняв рішення продовжити процедуру надання автокефалії Української церкви. Священний Синод для цього оголосив про зняття анафеми з патріарха Філарета і предстоятеля Української автокефальної православної церкви митрополита Макарія.

Як повідомляв "Апостроф", 13 листопада, собор єпископів УПЦ (МП) засудив рішення Вселенського Патріарха від 11 жовтня і прийняв рішення про розрив з Константинополем.