RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Помер знаменитий радянський вчений, який хотів перемогти старість

Відомий радіобіолог, генетик, геронтолог і критик радянської системи Жорес Медведєв помер в Лондоні у віці 93 років.

Про це повідомляє BBC.

Його батько, армійський політпрацівник, був репресований під час Великого терору і помер в колимських таборах. Батьки, переконані комуністи, назвали сина на честь лівого французького політика Жана Жореса.

Розбіжності Медведєва з радянською державою почалися з його критики лисенківщини. До початку 1960-х років псевдонаукові ідеї звеличення Сталіним "народного академіка" Трохима Лисенка були відкинуті, а генетика відновлена в правах, але прагнення публічно ворушити минуле не віталося.

У травні 1970 року вчений був підданий примусовому психіатричному лікуванню в Калузькій спецлікарні, але через три тижні звільнений після протестів академіків Андрія Сахарова і Петра Капіци, письменників Олександра Твардовського, Володимира Дудінцева, Веніаміна Каверіна, Володимира Тендрякова і інших. Це розглядалося як значна перемога правозахисного руху.

У січні 1973 року Медведєв з сім'єю з дозволу влади виїхав на річне стажування в відділ генетики Національного інституту медичних досліджень у Лондоні, а в серпні того ж року був позбавлений радянського громадянства. У 1990 році його повернув своїм указом Михайло Горбачов.

Завдяки Жоресу Медведєву Захід вперше дізнався подробиці засекречених в Радянському Союзі "недєлінську катастрофу" (вибуху ракети на Байконурі 24 жовтня 1960 року, в результаті якого загинули 74 людини, в тому числі командувач Ракетних військ Митрофан Недєлін) і Киштимскій ядерної аварії на уральському комбінаті "Маяк" 20 вересня 1957 року.

На відміну від більшості дисидентів, Жорес Медведєв, як і його брат-близнюк, відомий історик Рой Медведєв, залишився вірним марксизму в його ліберальної еврокоммуністіческой версії.

"Жорес вважав себе дисидентом не по всім питанням, а лише з проблем вільного розвитку науки", - говорив брат покійного.

Медведєв працював в лондонському Інституті медичних досліджень до 1992 року. За своє життя він опублікував близько 170 наукових робіт, з них 60 в Британії. Був членом багатьох наукових товариств, в тому числі Нью-Йоркської академії наук. Їздив в якості експерта в зону Чорнобильської катастрофи.

На завершальному етапі наукової кар'єри Жорес Медведєв захопився геронтології, розробив теорію старіння як результату накопичення помилок синтезу білків і нуклеїнових кислот, за яку в 1984 році отримав золоту медаль Американського геронтологічного суспільства.

За свої переконання отримав в ЗМІ прізвисько "Людина, яка хотіла перемогти старість".

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Москві у віці 96 років помер радянський і російський вчений українського походження Марк Кривошеєв.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: Медведєв