RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

РПЦ відреагувала на рішення України по Почаївській лаврі

У РПЦ заявили, що скасування перереєстрації комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври говорить про початок масштабної кампанії проти канонічної УПЦ.

Про це повідомляє "Інтерфакс".

"Інформація, яка надходить, свідчить про підготовку масштабного тиску на канонічну Українську православну церкву, її монастирі і храми", - сказав заступник голови синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків протоієрей Микола Балашов.

Він підкреслив, що президент України Петро Порошенко говорив про добровільне приєднання громад до єдиної церкви.

"Одна ось тільки невдача: ченців в ній буде раз-два та й усе", - зазначив Балашов і додав, що нині в одній Почаївській лаврі монахів більше, "ніж у розкольників різних мастей на всю Україну".

"Ким же думають заселяти святі обителі, коли зуміють вигнати з них силою (а інакше не вийде) справжніх хранителів чернечої традиції? Але ж їх з обраного шляху вірності переказами Церкви - не звернути. І зі Стамбула нових ченців виписати не вийде. Доведеться, мабуть , залучати виконавців держзамовлення сезонно на контрактній основі?" - сказав представник РПЦ.

Як повідомляв "Апостроф", споруди Почаївської лаври передані в користування УПЦ Московського патріархату до 2052 року. А з 11 жовтня 2018 року, коли Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію РПЦ з тих пір в Україні фактично не існує УПЦ Московського патріархату.