RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

Всі новини

Відомий священик назвав головну проблему Київського патріархату

В останній час свого існування Київський патріархат (КП) дуже сильно нагадував Російську православну церкву (РПЦ).

Про це повідомляє ресурс Lb.ua, посилаючись на слова вченого, професора університету Лойола-Мерімаунт в Лос-Анджелесі архімандрита Кирила Говоруна.

Він уточнив, що подібності були в наборі внутрішніх правил, традиціях взаємодії і т.д. За словами священнослужителя, це визнавали самі ієрархи колишнього КП.

"Я навіть радикальніше висловився б. Багато принципів існування Російської православної церкви, особливо в радянський період, збереглися в Київському патріархаті, як в якомусь заповіднику. При тому, що в самій Російській церкві багато вже було викоренене і трансформувалося в більш розвинені принципи і структури" , - заявив Говорун.

Він пояснив це тим, що РПЦ є частиною всеправославної спільноти - зараз, звичайно, менше, тому що вона самоізолюється. Проте, РПЦ перебувала у взаємодії і комунікації з іншими православними церквами, і була змушена весь час розвиватися.

У той же час, зазначив архімандрит, Київський патріархат знаходився в штучної ізоляції і тому варився у власному соку. Він жив своїм власним життям, і це життя не мало, на жаль, особливого ставлення до життя глобального православ'я.

"Це сприяло тому, що КП багато в чому перетворився на такий собі заповідник радянської ментальності. Не в усьому, безумовно. Там були і позитивні процеси. На жаль, ці синдроми радянської церковності намагалися проникнути і в нову Православну церкву. І той конфлікт, який ми зараз спостерігаємо, є багато в чому конфліктом між двома підходами до церковного життя. Один підхід - радянський, інший - вже нерадянський", - зазначив Говорун.

Крім цього, священик розповів, що це багато в чому пов'язано з віком предстоятеля.

"Митрополит Філарет є одним з найстаріших ієрархів в православному світі. Він починав свою церковну кар'єру ще в 60-і роки, коли всі нинішні почесні і досвідчені церковні діячі були ще дуже молодими. А митрополит Єпіфаній - наймолодший предстоятель", - заявив Кирило Говорун .

Як повідомляв "Апостроф", патріарх Варфоломій заявив, що після розпаду СРСР і проголошення незалежності України, Росія намагається зберегти своє панування на пострадянському просторі.