RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В Україні набув чинності закон про мову: де і що зміниться

16 липня в Україні набув чинності Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Відповідно до закону про мову, єдиною офіційною мовою в Україні є українська. Відтепер вона обов'язкова для органів державної влади та суспільних сфер.

До юридичної відповідальності притягуватимуть за невиконання норм закону. Зокрема, за публічне приниження або нехтування мовою.

Закон зобов'язує посадових осіб володіти державною мовою та використовувати її при виконанні службових обов'язків. Крім того, українська мова повинна використовуватися у сфері освіти, медицини, публічних заходах, рекламі та трудових відносинах. Також в театрах, кінотеатрах має звучати українська мова. Вистави і кінофільми іноземною мовою повинні супроводжуватися субтитрами. Сайти та сторінки у соцмережах компаній, що продають товари в Україні та зареєстрованих в Україні, повинні бути українською мовою

Незабаром буде призначений уповноважений, яким громадяни можуть поскаржитися на невиконання норм закону. Якщо він встановлює порушення закону, складається відповідний протокол. Сума штрафу становить від 5 100 до 6 800 гривень.

Невиконання вимог уповноваженого про отримання інформації може спричинити штраф у 1 700 - 3 400 гривень. Норма про штрафи почне діяти через шість місяців після призначення уповноваженої.

Крім того, через три роки за невиконання норм закону буде передбачена і загальна адміністративна відповідальність.

За порушення застосування мови у діловодстві та правоохоронцями буде призначений штраф від 3 400 до 6 800 гривень, у сфері культури, освіти, реклами - 3 400 - 5 100 гривень, а в друкованих ЗМІ - 6 800 - 8 500 гривень.

Якщо порушення відбулося вперше, то можна відбутися і попередженням.

Якщо закон буде порушений вдруге за рік, то штраф складі вже 8 500 - 11 900 гривень.

Як повідомляв "Апостроф", раніше мовний закон підняв бурю в соцмережах.