RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Україну повернувся в'язень Кремля, якого піддавали жорстоким тортурам

У четвер, 15 серпня, з російської колонії в Кабардино-Балкарії було звільнено українського політв'язня Володимира Присича, якого затримали в 2016 році в окупованому Криму.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на родичів політв'язня.

"Українець почувається задовільно, але потребує лікування і реабілітації. Володимир Присич і його рідні дякують українським правозахисникам, представникам української влади, особливо Консульській службі МЗС України, Василю Кириличу і Тарасу Малишевському за допомогу в поверненні політв'язня додому після закінчення терміну незаконного покарання. Також Володимир дякує всім небайдужим людям, які писали йому в колонію. Після отримання листів з Верховної Ради України і від української діаспори в США, ставлення адміністрації колонії до нього стало помітно краще", - зазначили в Кримській правозахисній групі.

Нагадаємо, далекобійника з Харківщини Володимира Присича затримали співробітники ФСБ Росії 13 серпня 2016 року в анексованому вже на той час Севастополі. Наступного дня Присич під тиском працівників ФСБ і тортурами електричним струмом зізнався в шпигунстві проти РФ. Його "свідчення" наприкінці серпня транслювали в ефірі державного телеканалу "Росія 1" та інших ЗМІ. Однак українець відмовився від цих свідчень, щойно його родичі уклали договір з незалежними адвокатами.

8 травня 2017 року "суддя Гагарінського районного суду Севастополя" Павло Крилло засудив українця до трьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму за зберігання наркотиків (ч. 2 ст. 228 КК РФ). Наркотики були підкинуті українцеві в автомобіль, в той час, коли його катували і примушували зізнатися в шпигунстві.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 6 серпня стало відомо про звільнення українського політв'язня Олександра Стешенка, незаконно затриманого в окупованому Криму в 2018 році.