RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Скільки українців дійсно вбив Голодомор: названо моторошні цифри

Під час Голодомору 1932-1933 років Україна зазнала найбільших втрат серед усіх республік СРСР.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Всього по всій території Радянського Союзу в цей час від голоду загинуло 15 мільйонів чоловік. З них 4,5 мільйона - загинули на території УРСР. Другою після України йде Росія, в основному регіони Кубані та Поволжя. У три рази менше людей загинуло в Казахстані.

"Цифри вражають. Навіть під час жорстокої німецької окупації смертність на селі була втричі менше. Засухи і неврожай траплялися і раніше, але ніколи не гинуло стільки людей. Голод був штучним, а масова смертність - це наслідок жорстоких репресій і реквізицій їжі. Так масово і швидко від природного голоду не гинули ніде і ніколи в світі", - наголошується в матеріалі.

Більшість українців померло в 1933 році, а найбільш смертоносним місяцем став червень. Постраждав в основному центр країни - сучасні частини Київської, Полтавської, Черкаської областей. Найменша кількість загиблих в Донецькій та Чернігівській областях.

"Чернігівщина - важкодоступний, болотистий і не дуже родючий регіон. Тому з колективізацією там не поспішали. Їжу можна було знайти в лісах. Донецька область - найважливіший індустріальний центр всього СРСР. Від його стабільності залежало затвердження режиму Сталіна. У Київській і Харківській були найбільші обшуки селянських садиб", - резюмували автори матеріалу.

Як раніше повідомляв "Апостроф", 23 листопада українці згадують і вшановують пам'ять загиблих під час Голодомору 1932-33 років.