RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Екс-бранець ДНР розповів, як бойовики "вибивають" гроші за затриманих

Бойовики на Донбасі спеціально затримують бізнесменів під вигаданими приводами, для звільнення була чітка такса - 30 тисяч доларів.

Про бізнес на затриманих в ОРДЛО розповів "апостроф" колишній бранець ДНР Василь Савін, який вийшов на свободу під час масштабного обміну в грудні минулого року.

За словами Савіна, бойовики часто використовують заручників з числа цивільних з метою заробити. Причиною для затримання можуть бути підкинуті боєприпаси, фото в соцмережах з українським прапором або на тлі військової техніки.

"Це дуже поширена практика, при цьому спеціально заарештовували бізнесменів, вибивали з них свідчення. Цим займалося ростовське управління ФСБ, і була чітка такса: 30 тисяч доларів. Ну, могли взяти і менше, наприклад, з макіївських бізнесменів. І люди, звичайно ж , платили. Це величезний бізнес: чоловік міг взагалі ніяк не висловлювати свою позицію, ніякою політикою не займатися, але дивилися, що у нього є гроші і заарештовували ", - стверджує колишній полонений, уточнивши, що йому такі пропозиції ніхто не робив - його, як і більшість укра ських військових, збиралися тримати в підвалі нескінченно.

Як розповів "апостроф" волонтер Олег Котенко, який займається питаннями звільнення полонених, вирішити питання з викупом окупанти намагаються якомога швидше - до того, як інформація про полоненого стане публічною.

"Перші три доби його ніде не фіксують. Він просто знаходиться в так званому МГБ. Природно, приходять рідні, і ось в ці перші три дні можуть виставити умова: несіть нам 10 тисяч доларів, і ми його відпускаємо. Після затримання на 30 діб про це вже знає більше людей, вище рангом, тому як хтось же підписує ці документи про затримання. І в такому випадку сума може значно збільшуватися, але через місяць людини вже можуть відпустити ", - уточнив волонтер.

За його словами, в деяких випадках самі полонені намагаються уникати публічної галасу, адже в протилежному випадку ціна відступних дійсно може різко зрости.

Як повідомляв "Апостроф", раніше луганський бізнесмен, який на окупованих територіях збирав інформацію для СБУ, а потім провів майже 4 роки в полоні і був звільнений, розповів про схеми бойовиків під час формування списків на обмін.