RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

21 квітня

Всі новини

В Італії презентували новий фільм про справу нацгвардійця Марківа

У п'ятницю, 14 лютого, в Римі в стінах італійського парламенту презентували документальний проект "Неправильне місце" (The Wrong place) про справу українського солдата Віталія Марківа і загибель двох іноземних журналістів на Донбасі 2014 року.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Видання зазначає, що над фільмом протягом восьми місяців працювала група з трьох незалежних італійських репортерів і української журналістки.

Вони почали роботу в минулому році, коли в липні в Павії оголосили вирок, 24 роки ув'язнення, бійцеві Національної гвардії України Віталію Марківу, визнавши його винним у вбивстві біля Слов'янська італійця Андреа Роккеллі і росіянина Андрія Миронова.

"Ми взяли в руки матеріали звинувачення і хотіли перевірити, чи дійсно розвиток події 24 травня 2014 року був таким, як його представили під час процесу", - сказав режисер стрічки, італійський журналіст з досвідом роботи у військових зонах Крістіано Тінацці.

Знімальна група фактично провела своє розслідування трагічного інциденту за участю безпосередніх очевидців.

До фільму залучили також професійних військових експертів, які дають технічні характеристики зброї і стверджують, що з місця знаходження Марківа і за допомогою його автомата АК-74 фізично не можна було бачити людей на відстані більше півтора кілометрів.

Провівши детальний картографічний аналіз місцевості, що зайняв понад 100 годин роботи, фахівці зробили висновок, що з гори Карачун (місця дислокації українських сил) взагалі не було чіткої видимості на відстані, де загинули двоє іноземців. Демонстровані у фільмі матеріали свідчать, що Марків не міг бути причетним до загибелі Роккелі і Миронова.

"Наша мета - дізнатися правду, що сталося з нашими колегами, повернути таким чином гідність загиблим, але разом з тим несправедливо, щоб за це відповідав якийсь козел відпущення", - зазначив Крістіано Тінацці.

Присутній на прес-конференції правозахисник Антоніо Станг підкреслив важливість незалежного журналістського розслідування, нагадавши, що судовий процес у Павії проходив під сильним тиском російської дезінформації в італійських ЗМІ.

"Тому виникає питання, судді взагалі знали про геополітичну ситуацію на тлі якої відбувся військовий інцидент?", - зазначив Станг.

На його думку, з появою цього фільму-розслідування не слід говорити про тиск на судові органи Італії, це скоріше можливість докладніше поглянути на факти, які були перемішані з фейками, які, можливо, вплинули на рішення присяжних Павійского суду.

Як писав "Апостроф", президент України Володимир Зеленський заявив, що ув'язнений в Італії на 24 роки нібито за вбивство нацгвардієць Віталій Марків має повернутися в Україну.

Раніше, в листопаді 2019 представники дипломатії України і Італії провели зустріч, під час якої обговорили питання засудженого нацгвардійця Віталія Марківа.