RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

План "військового часу" і трильйони доларів допомоги: підсумки саміту G20 по коронавірусу

Саміт "Великої двадцятки" пройшов в режимі відеозв'язку і завершився домовленістю виділити ВООЗ кошти для боротьби з поширенням коронавірусу.

Коронавірус вбив понад 20 тис. осіб: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

Про це йдеться в підсумковій заяві саміту.

Спілкування лідерів G20 проходило в закритому для преси форматі, у нього не було фіксованою тривалості. В ході саміту обговорювалися координація дій по боротьбі з розповсюдженням коронавірусу і економічні наслідки пандемії.

"Країни "двадцятки" будуть "виступати єдиним фронтом у боротьбі проти пандмеііі коронавірусу", головними пріоритетами стануть "порятунок життів людей, захист їхніх доходів і робочих місць, збереження фінансової стабільності", - йдеться в підсумковій заяві саміту.

У документі підкреслюється прихильність продовженню спільної роботи для полегшення міжнародної торгівлі і таких координованих дій у відповідь, при яких буде уникатися "непотрібне втручання в питання міжнародних сполучень і торгівлі".

Лідери G20 домовилися вживати заходів для боротьби з пандемією коронавірусу спільно з ВООЗ, ООН, МВФ.

Країни вкладуть п'ять трильйонів доларів в економіку, для того щоб подолати наслідки пандемії.

"Ми підтверджуємо нашу мету забезпечити вільні, чесні, недискримінаційні, прозорі, передбачувані і стабільні умови для торгівлі та інвестицій і зберегти наші ринки відкритими", - підкреслюється в комюніке.

Крім того, учасники саміту вітають рішення МОК про перенесення Олімпійських ігор в Токіо через поширення коронавірусу.

Виступаючи на саміті G20, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що лідери країн "двадцятки" повинні розробити спільний план "військового часу", щоб перемогти в боротьбі людства з коронавірусом. Він зазначив, що поки людство програє війну з вірусом.

Гутерріш наголосив, що в цій боротьбі ключову роль відіграє солідарність. Він уточнив, що мова йде про солідарність країн "двадцятки" з світом, що розвивається, з тими країнами, де йдуть конфлікти.

Генеральний секретар ООН також перерахував три конкретних напрямки дій, які повинні зробити країни G20. За його словами, це - придушення поширення вірусу, мінімалізація економічних наслідків і побудова в майбутньому більш стійкої глобальної економічної системи.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Обвал економіки, мільйони померлих і кінець Трампа: з чим залишиться світ після пандемії коронавірусу.