RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Як себе вести в самоізоляції, якщо ви не хворі і в будинку ніхто не хворий: поради лікаря

Лікар розповіла, як себе поводити в самоізоляції через пандемію коронавірусу, якщо ви не хворі і вдома ніхто не хворий.

Коронавірус вбив майже 60 тисяч осіб: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

Про це повідомляє медик Наталія Ніколаєва на своїй Facebook-сторінці.

Вона підкреслила, що вдома слід поводитися, як зазвичай. Не потрібно нічого обробляти деззасобами та себе в тому числі. Вдома коронавірусу немає. Принести з вулиці з одягом і взуттям його не можна - він не живе на вулиці. Він живе в дихальних шляхах і слині хворої людини.

"Навіть якщо теоретично припустити, що ви вступили в під'їзді в плювок хворого, то цей теоретичний вірус не може вас заразити, тому що він не літає і не може потрапити до вас в дихальні шляхи. Тому, що вірус не має ні побутового, ні харчового, ні пилового, ні аерогенного шляху передачі", - зазначила лікар.

За словами Ніколаєвої, всі інструкції для дезінфекції поверхонь, ручок дверей і всього навколо були дані спочатку для громадських місць.

"На вулиці шансів підхопити інфекцію від перехожого у вас практично немає. Вірус погано передається через повітря і тільки на відстань метр-півтора від хворого. Але для передачі ще потрібен контакт з хворою людиною. Не рукостискання одну секунду, а стати і поговорити хвилин 10 -15, тому що хворий передає вірус з розмовою, точніше зі слиною при розмові, навіть якщо явно не плюється, але мікрокраплі летять. Тому 99% випадків передачі інфекції - від родичів і близьких знайомих", - написала медик.

Вона підкреслила, що через це насамперед потрібно виключити всі контакти, гості та посиденьки з родичами і друзями.

"Похід в магазин при дотриманні дистанції безпечний на 99,9%. 0,1% залишимо на кару Всевишнього", - зазначила лікар.

Також вона розповіла про захисні властивості масок.

"Маска (хірургічна, аптечна) на хворому, захищає на 30% від кількості виділеного їм вірусу. Тому що затримує більші мікрокраплі. Решта 70% летять. Здорового маска не захищає ні від чого. Від страху хіба що. Маски на всіх поголовно - теоретично захищають на 30% від жодної небезпеки на вулиці і дуже мало, якщо у вас вдома хворий", - зазначила Наталія.

Але також вона нагадала про необхідність мити руки після вулиці, і робити так завжди.

"Обробляти взуття, сумки, одяг, мити голову, себе і собаку - не потрібно. Але якщо собака брудна в болоті - можете помити. Котів мити не потрібно. Обробляти теж", - написала медик.

На її думку, бактерицидні лампи в будинку - нерозумно. А також недоречно дезінфікувати упаковку товарів і продуктів з магазину або особливим способом в рукавичках її утилізувати. Вона пояснила, що не передається вірус через поверхні таким способом.

"Контактно-побутовий спосіб передачі не характерний для вірусів і теоретично може реалізовуватися ТІЛЬКИ при наявності в будинку хворої людини і користуванні з нею загальними предметами - чашка, зубна щітка, один шматок хліба на двох", - зазначила Ніколаєва.

Вона порадила відселити в окрему кімнату літніх родичів і виділити їм посуд. За словами лікаря, користуватися загальною ванною можна.

Як повідомляв "Апостроф", через ситуацію в світі з пандемією коронавірусу люди на карантині внаслідок стресу можуть зловживати їжею, проте є кілька правил, щоб не набрати вагу.