RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Як пройти перевірку на коронавірус в Україні: детальне роз'яснення МОЗ

Щоб пройти тест на коронавірус, в Україні необхідно зв'язатися з сімейним лікарем або ж звернутися на гарячу лінію Національної служби здоров'я.

Коронавірусом заражені 1,5 млн осіб: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

Про це повідомив епідеміолог, виконуючий обов'язки голови Центру громадського здоров'я МОЗ Ігор Кузін в інтерв'ю "Новому времени".

За його словами, після звернення на гарячу лінію Нацслужби здоров'я пацієнт зможе отримати допомогу зі знаходженням альтернативного сімейного лікаря.

Кузін пояснив, що в країні організовані спеціальні мобільні бригади з медиків.

"Їх зараз більше 250. Завдання зводиться до того, щоб максимально наблизити надання медичної допомоги, в тому числі тестування, до пацієнтів. Тому якщо пацієнт знаходиться вдома, то у нього є можливість через сімейного лікаря або поліклініку викликати бригаду до себе додому. І на тлі самопочуття, якщо у нього є ознаки COVID-19, у нього будуть відібрані лабораторні дослідження", - пояснив епідеміолог.

Він попередив, що якщо людина підозрює у себе коронавірус, то не потрібно приходити в лікарню, достатньо зателефонувати. Існуючі протоколи чітко регулюють поведінку лікаря в подібних випадках.

Якщо до лікаря звертається пацієнт, який має ознаки гострої респіраторної вірусної інфекції, якщо він мав контакт з підтвердженим випадком COVID-19 або подорожував в лютому-березні, то має бути проведено тестування.

"У лікаря не повинно бути іншого пояснення, що "я не хочу" або "я не буду". Це його обов'язок", - підкреслив Кузін.

За його словами, навіть якщо у людини немає укладеної з сімейним лікарем декларації, вона отримає допомогу, зв'язавшись по телефону з Нацслужбою здоров'я.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені заявили, що новий коронавірус здатний вражати легені людини без явних симптомів - різкого підвищення температури, лихоманки і кашлю.