RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Новини

4 липня

Всі новини

У ЗМІ розповіли, як антикорупціонери Шабунін та Шерембей намагаються підставити Зеленського

Засновник "Центру протидії корупції" Віталій Шабунін та раніше судимий Дмитро Шерембей готують лист до посольств західних держав, у драфті листа Шабунін стверджує, що "нова українська влада явно взяла курс на згортання боротьби з корупцією, а головні ідеологи розвороту до політики підтримки олігархів знаходяться на вулиці Банковій".

Про це повідомляє Telegram-канал "Україна 24/7", передає УНН.

У драфті листа Шабунін та Шерембей пишуть, що "в таких умовах надання будь-яких кредитів Україні недоцільно". Як стало відомо журналістам, вони ще вирішують, наскільки жорсткою робити заяву - від прохання "втрутитися в ситуацію" до вимоги "заморозити виділення траншу МВФ через тиск на НАБУ і глибоку корумпованість української влади". Як вважають журналісти, вони схиляються до м'якого варіанту, адже пам'ятають, скільки критики отримав Сергій Лещенко, який вимагав не видавати гроші Україні.

Цим листом вони фактично шантажують Зеленського - якщо влада торкнеться Артема Ситника, МВФ може не дати Україні черговий транш, і ця теза вже активно просувається через їх спікерів.

У той же час, ця заява потрібна і персонально Шабуніну та його колезі, засновнику "Центру протидії корупції", неодноразово судимому Шерембею (про що він сам згадував у своїй книзі), адже вони проходять у справі про розкрадання 133 млн дол допомоги хворим на СНІД, а їх єдиним "дахом" серед українських силовиків, як стверджують журналісти, є директор НАБУ Артем Ситник.

Поки Шабунін та Шерембей мають проблеми зі збором підписів від громадських організацій. Де-факто, крім ЦПК Шабуніна, як стало відомо, лист готові підписати тільки Statewatch Олександра Леменова - останнім часом вони синхронно виступають в усіх питаннях захисту Артема Ситника.