RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Чому коронавірус одних вбиває, а у інших протікає без симптомів: вчені дали відповідь

Коронавірус найбільше завдає шкоди тим людям, у яких слабкий вроджений імунітет. Зокрема, це стосується людей похилого віку і тих, у кого в організмі немає антитіл до генетичних дефектів.

Справжня "битва" ще попереду: як змінюється ситуація з коронавірусом в Україні та світі (оновлюється)

Такі висновки зробили імунологи, які розробили науково-теоретичну модель COVID-19.

У своїй роботи фахівці змогли пояснити, як діє вірус і чому у одних хвороба протікає безсимптомно, а у інших призводить до смерті.

У звіті дослідників йдеться, що результат інфекції визначається в перші 10-15 днів після зараження і залежить від балансу між сукупною дозою вірусного впливу і ефективністю вродженого імунітету. Вчені відзначають, що активними компонентами є природні антитіла IgA і IgM, які містяться в слині і секретах слизових оболонок.

При цьому фахівці відзначають, що кумулятивний ефект коронавірусу величезний. Наприклад, смертельний вірус дуже швидко поширюється серед лікарів і працівників охорони здоров'я, які контактували з пацієнтами з COVID-19.

Крім того, вірус може швидко поширюватися і тоді, коли люди займаються тривалими фізичними вправами. Інтенсивні заняття спортом можуть призвести до того, що людина робить глибокі і часті вдихи і видихи. Це все полегшує пряме проникнення вірусу в нижні дихальні шляхи.

Фахівці відзначають, що в Італії перший заражений чоловік відчув недугу на другий день після гри в футбол, де у нього був контакт з іншими гравцями.

"Якщо Sars-CoV-2 долає блокаду вродженого імунітету і поширюється від верхніх дихальних шляхів до альвеол вже на ранніх стадіях інфекції, то він може розмножуватися без локальної резистентності, викликаючи пневмонію і виділяючи велику кількість антигенів", - говорять автори досліджень.

Нагадаємо, що під час клінічних випробувань інактивованої вакцини в китайському місті Ухань ін'єкцію препарату отримали вже понад п'ятсот добровольців.