RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Українське село вимирає: нардеп зробив тривожну заяву

Діюча структура аграрного сектора України сприяє подальшому скороченню сільського населення країни. Про це заявив член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Вадим Івченко в ході відеоконференції, організованої Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД) та представництвом фонду Ганса Зайделя в Україні.

"Якщо ми хочемо брати приклад з Європи, то потрібно розуміти, що вона зберегла поселенську мережу завдяки дотаціям в сільське господарство, і насамперед для малих фермерських господарств", - підкреслив нардеп.

Представник "Батьківщини" зазначив, що в Європі залучають людей у сільське господарство, починаючи з сімейного фермерства, малого фермера, середнього фермера, а у нас - все навпаки.

"У нас повністю вимітають людей із сіл, роблять індустріальне господарство, додають нові технології, інновації, і таким компаніям люди, фактично не потрібні. Потрібно лише 500 тисяч людей (на всю Україну). Їх потрібно буде ще менше, якщо ми будемо розвивати більш технологічне виробництво і будемо робити вертикальну інтеграцію цих компаній", - сказав Івченко.

Читайте: Де яйця, молоко і крупи? Експерт вказав на небезпечну тенденцію в аграрному секторі України

Депутат переконаний, що в Україні необхідно розвивати всі форми аграрного господарювання. А в Україні на сьогодні близько 4 мільйонів одноосібних господарств не мають статусу аграрного виробника.

"Ці люди часто працюють нелегально, не сплачують податки. Навіть, якщо тільки 20% з них увійдуть до легального аграрного устрою - це буде один мільйон робочих місць. До цього можна додати сезонних працівників, всіх тих, хто працюватиме на сімейних фермах", - підкреслив парламентар.

І для таких господарств необхідно створити стимули у вигляді диференціації оподаткування, надання дешевих кредитів.

"Якщо люди будуть мати по 20 гектарів і працювати на них, холдингами в країні не буде й пахнути", - додав Івченко.

Читайте: Яку кількість людей у світі може нагодувати Україна: названа вражаюча цифра

Але поки головну роль в агросекторі грають саме холдинги, не допоможе навіть відкриття ринку землі для фізичних осіб. За словами депутата, 90% тих, хто буде купувати землю - це будуть не фермери, а підставні особи, що діють в інтересах холдингів.

"Потім ми побачимо їх колосальне поглинання, коли відкриється ринок землі для юридичних осіб", - говорить депутат.

Але, навіть якщо "чистий" фермер купить землю, для нього вона стане драйвером тільки через кілька років - після того, як він розрахується по взятому для цього кредиту.

Раніше "Апостроф" розповідав про основні "міфи", пов'язані з відкриттям ринку землі в Україні.