RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Як врятуватися від спеки і уникнути опіків: головні поради

В Україні зараз дуже спекотна погода, тому треба пам'ятати про деякі правила, щоб не отримати тепловий удар.

Про це повідомляє Центр громадського здоров'я України.

Через сильну спеку, яка перевищує +30 градусів, не можна знаходиться довго на сонці, особливо в період з 11 до 16 годин.

Як уникнути опіків і перегрівання

  • Обережно із засмагою. Треба використовувати крем з SPF не менше 30, наносити його за 30 хвилин перед виходом на вулицю. Засмага може значно сповільнити здатність шкіри вивільняти надлишок тепла впливаючи таким чином на здатність вашого організму до охолодження і зневоднює його.

Шукайте засоби захисту від сонця з позначкою "широкий спектр" або "захист UVA/UVB" на етикетці - такі продукти діють краще. Застосовуйте їх повторно відповідно до інструкції на етикетці.

  • Обережно біля водойм. Там отримати опік набагато легше.
  • Одяг. Вибирайте легкий, вільний одяг світлих кольорів, бажано з довгим рукавом. Одягайте сонцезахисні окуляри і капелюх, краще з широкими полями, щоб затінити обличчя, вуха і шию. Уникайте відвідування соляріїв в спеку.
  • Вода. Пийте більше води, щоб підтримувати водний баланс в організмі. Потрібно пити постійно маленькими порціями.

Порадьтеся з вашим лікарем щодо допустимої кількості вживання води в спеку, якщо є протипоказання за станом здоров'я.

  • Уникайте кави і алкоголю. У спеку не варто вживати напої, які містять кофеїн, алкоголь або велику кількість цукру, адже це фактично призводить до втрати більшої кількості рідини. Також не рекомендується пити сильно холодні напої.

Якщо ви дотримуєтеся дієти з низьким вмістом солі, страждаєте діабетом, маєте підвищений кров'яний тиск або інші хронічні захворювання, порадьтеся зі своїм лікарем щодо водно-сольового режиму.

  • Прохолодний душ. Він найкраще підбадьорить вас і наповнить енергією. Вентилятори неефективні при критичній позначці температури повітря. Використовуйте кухонну плиту і духовку якомога менше, щоб підтримувати прохолодну температуру в будинку.
  • Не їжте жирну їжу. Уникайте гарячої та важкої їжі: вона створює додаткове теплове навантаження для вашого тіла.
  • Зменшіть спортивні заняття. Зменшуйте обсяг фізичних вправ під час спеки. Якщо ви не звикли працювати або займатися спортом при високій температурі повітря, починайте вправи повільно і поступово підвищуйте темп. Якщо навантаження в спеку змушує ваше серце битися сильніше і вам не вистачає повітря, припиніть будь-які навантаження. Перейдіть в прохолодне місце або в тінь і відпочиньте, особливо, якщо ви відчуваєте запаморочення або слабкість.

Також нагадаємо, що в спеку категорично не можна залишати немовлят, дітей і тварин в припаркованому автомобілі, навіть з відкритими вікнами. Коли залишаєте авто, переконайтеся, що всі вийшли.

Не забувайте поїти своїх домашніх тварин: давайте їм багато свіжої води, при цьому залишайте воду в тіні.

Як повідомляв "Апостроф", запізнілеліто в Києві вже встигло відзначиться двома температурними рекордами.