RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

ЄС може подати позов проти Великої Британії через порушення угоди по Brexit - Bloomberg

В Європейському союзі вивчають можливість подання судового позову проти Великої Британії в зв'язку з планами прем'єр-міністра Бориса Джонсона порушити угоду, яка регулює вихід країни з блоку.

Як передає "Апостроф", про це пише Bloomberg.

Борис Джонсон потрапив під критику з боку Євросоюзу і всередині його власної правлячої Консервативної партії після того, як його уряд заявив, що готовий порушити свої зобов'язання перед ЄС щодо ірландського кордону. Екстрена зустріч з цього приводу запланована на четвер, 10 вересня.

Наміри офіційного Лондона викликали тривогу у президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляйєн, яка вже заявила, що такий крок Джонсона "підриває довіру".

Президент ради лідерів ЄС Шарль Мішель додав, що це "не дає впевненості, яка нам потрібна для побудови наших майбутніх відносин".

В свою чергу спікер палати представників США Ненсі Пелосі заявила, що британсько-американська торгова угода не матиме "абсолютно ніяких шансів", якщо дії Джонсона поставлять під загрозу мир в Північній Ірландії.

Низка законодавців від Консервативної партії Британії і грандів також висловили стурбованість з приводу готовності Джонсона порушити міжнародне право.

"Якщо ми втратимо репутацію через невиконання взятих на себе обіцянок, ми втратимо щось недозволено дороге, що, можливо, ніколи не буде відновлене", - сказав колишній прем'єр-міністр партії консерваторів Джон Мейджор.

Суперечка сталася в делікатний час для переговорів по Brexit, останній раунд яких повинен завершитися в четвер у Лондоні, ситуація все ще знаходиться в глухому куті через державну допомогу і доступ до рибальських вод Великої Британії.

Так, законопроект про внутрішній ринок Великої Британії, опублікований в середу, дозволить міністрам скасовувати деякі частини минулорічної угоди про Brexit, щоб гарантувати компаніям в Північній Ірландії "безперешкодний доступ" на внутрішній ринок Британії, що потенційно створює перешкоди для торгівлі з іншими країнами.

"Це було б "явним порушенням основних положень" угоди про вихід Британії з ЄС згідно з проектом робочого документа, підготовленого ЄС і розісланого країнам-членам", - пише видання.

У документі ЄС підкреслюється, що пропоноване законодавство Великої Британії прямо дозволяє деяким положенням набирати чинності, навіть якщо вони несумісні з міжнародними зобов'язаннями Британії за угодою про вихід.

Також робиться висновок, що порушення цих зобов'язань "відкриє шлях до засобів правового захисту, доступних відповідно до угоди про вихід".

Згідно з документом, як тільки перехідний період в Великій Британії добіжить кінця в кінці цього року, ЄС може також задіяти механізм врегулювання суперечок відповідно до угоди, що в кінцевому підсумку може призвести до фінансових санкцій.

Як повідомляв "Апостроф", 1 лютого 2020 року Великобританія після трьох років політичних криз, виборів, скандалів і суперечок, нарешті, залишила Європейський союз. В історії ЄС це перший приклад "євроінтеграції навпаки", коли якась країна залишає Євросоюз, а не приєднується до нього.