RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Ліквідація ДАБІ: в Києві протестували проти корупції в будівельній галузі

Демонстранти розкидали іграшкові гроші та на кілька хвилин перекрили столичну вулицю Велику Житомирську під стінами Мінрегіонбуду в Києві. Активісти вимагали звільнити з посади виконуючу обов’язки голови державної архітектурно-будівельної інспекції Ірину Король.

Про це йдеться у сюжеті "Апостроф TV".

Біля порогу міністерства демонстранти розкидали іграшкові долари, поставили будку та макет будиночку. За задумом організаторів, інсталяція символізує хабарі за дозволи на будівництво.

При цьому ще у березні на виїздному засіданні уряду президент Володимир Зеленський анонсував ліквідацію ДАБІ.

"Найбільш болючим залишається зловживання при будівництві саме великих об’єктів. Тому ми ліквідуємо монополію у сфері містобудування. Скажу зараз три слова, на які чекав увесь чесний будівельний бізнес України: ми ліквідуємо ДАБІ", - говорив глава держави.

Відомство вже півроку у стані ліквідації, тож ним керують виконуючі обов’язків. Нинішню тимчасову очільницю Держархбудіннспекції Ірину Король демонстранти вважають частиною "корумпованої команди попереднього керівника ДАБІ Олексія Кудрявцев".

"Вона була помічницею попередника на цій посаді, який був помічником Кудрявцева. Бюрократична спадковість прослідковується. І з цього призначення нічого хорошого не буде", - пояснив позицію активістів Віталій Чорний.

Демонстранти вимагали не тільки термінової відставки Ірини Король, але і призначення нового керівника інспекції на відкритому конкурсі. Втім, у міністерстві просять активістів не хвилюватися. Там пообіцяли звільнити Король після того як парламент прийме новий закон щодо регулювання у сфері будівництва.

"Максимальні терміни — до кінця року. Все залежить від наших колег у ВерховнійРаді. Ми по ночах працювали. Сьогодні цей закон є у Верховній Раді", - зазначив перший заступник міністра розвитку громад та територій України Василь Лозинський.

Активісти висловили невдоволення відповіддю заступника міністра. Вони кажуть, що ДАБІ досі перебуває під неформальним контролем колишнього очільника Олексія Кудрявцев, якого було звільнений ще два роки тому через підробку документів про вищу освіту. Скільки триватиме реорганізаці інспекції, незрозуміло, адже зараз окружний апеляційний суд розглядає подання про незаконність ліквідації ДАБІ.