RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

День преподобного Нестора Літописця: історія свята і цікаві факти

У понеділок, 9 листопада, в Україні православні віруючі вшановують пам'ять преподобного Нестора Літописця. Також у цей день відзначають День української писемності та мови.

"Апостроф" розповідає детальніше про історію свята.

Нестор народився приблизно в 1050-х роках у Києві, в юнацькому віці став послушником, незабаром був пострижений в ієродиякона. Згідно з переказами, Нестор дуже цінував знання і вважав, що "велика користь від учення книжного".

У монастирі він написав "Читання про житіє і загибель блаженних страстотерпців Бориса і Гліба" і склав житіє преподобного Феодосія Печерського.

Написана ним "Повість временних літ", яка датується 1112-1113 роками, вміщує в собі хронологічно висвітлені події воєн, правління князів, спорудження церков і монастирів і має колосальне значення для всього слов'янського народу.

Завдяки йому ми знаємо про створення слов'янської грамоти Кирилом і Мефодієм, про хрещення княгині Ольги в Константинополі, а князя Володимира в Херсонесі.

Нестор помер близько 1114 року, заповівши ченцям-літописцям продовження своєї великої праці. За свій благочестивий життєвий шлях він зарахований до лику преподобних святих. Зараз його мощі зберігаються у Ближніх Антонієвих печерах Києво-Печерської лаври.

У святого Нестора традиційно просять допомоги в навчанні, захисту від усілякого зла і в пошуках роботи. Він вважається покровителем спортсменів, журналістів, істориків і тих, хто чомусь вчиться.

Як повідомляв "Апостроф", 9 листопада в Україні також пройде радіодиктант національної єдності.