RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Повний локдаун в Україні: що це таке, коли можуть ввести і які є сценарії

Локдаун в Україні можуть ввести в разі погіршення епідеміологічної ситуації із захворюваністю на коронавірус, число заражень яким у п'ятницю, 27 листопада, перетнуло позначку у 16 тисяч нових випадків за добу.

Про те, що означатиме локдаун для Україниі коли його можуть ввести, пише "Апостроф".

Що таке локдаун

Локдаун - це система обмежувальних заходів, які вводяться з метою стримати поширення захворюваності. Під час локдауну діє режим ізоляції для населення, тобто, обмежується свобода пересувань і дій в межах певної зони.

У нормальному режимі можуть продовжувати роботу тільки організації, що забезпечують основні потреби громадян, і об'єкти критичної інфраструктури.

Повний локдаун через спалах коронавірусу діяв в Україні з середини березня по 22 травня. Уряд запровадив жорсткий карантин, в рамках якого було заборонено: роботу навчальних закладів усіх типів, масові заходи, роботу ТРЦ, закладів громадського харчування. Громадський транспорт функціонував з обмеженнями. Також були закриті пункти пропуску на кордоні та припинено міжнародне авіа-і залізничне сполучення. В кінці травня почалося поступове ослаблення обмежень і введений адаптивний карантин.

Частковий локдаун або карантин вихідного дня

У зв'язку з ростом захворюваності і щоденними "антирекордами" нових випадків COVID-19 серед українців, в середині листопада уряд посилив карантин. Зокрема, з 00:00 суботи до 00:00 понеділка введено карантин вихідного дня. Дія цих заходів триватиме з 14-го по 30 листопада.

Карантин вихідного дня є частковим локдауном. На цей час заборонена робота магазинів, за винятком продуктових. Заклади громадського харчування можуть працювати тільки в режимі на винос. У вихідні дні закриваються ТРЦ, розважальні та культурні заклади, салони краси, спортзали. Заборонено проведення масових заходів.

Коли і за яких умов можуть ввести повний локдаун

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 25 листопада повідомив, що на даний момент не йдеться про посилення карантинних обмежень. При цьому Кабмін розробляє план на випадок погіршення ситуації в країні.

Зокрема, уряд розглядає можливість введення локдауну на період новорічних вихідних. Шмигаль зазначив, що новорічні свята можуть дати поштовх до сплеску захворюваності. Цього може не витримати система охорони здоров'я.

Глава МОЗ Максим Степанов назвав головну умову введення тотального локдауна - колапс медичної системи. Це може статися, коли кількість хворих, які госпіталізуються, досягне 25-30 тисяч, що є критичною завантаженістю системи - близько 80%.

Міністр охорони здоров'я зазначив, що для поліпшення ситуації з COVID-19 потрібно розірвати ланцюг передачі хвороби. Степанов допустив можливість посилення карантину і заявив, що в разі прийняття такого рішення, це буде стосуватися всіх регіонів.

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко у свою чергу заявив, що введення карантину вихідного дня є єдиним шансом, щоб Україна не ввела повний локдаун. За його словами, якщо громадяни не будуть дотримуватися встановлених обмежень, країна дійсно може повернутися до локдауну, оскільки ситуація із захворюваністю критична.

За словами Тимошенка, чи необхідний в Україні повний локдаун, стане відомо наступного тижня. Зараз в Офісі президента чекають результатів від введеного раніше карантину вихідного дня.

Введення тотального локдауна в країні на новорічні свята пропонує міністр культури Олександр Ткаченко. На його думку, ситуація повинна бути прогнозованою. Ткаченко пропонує запланувати жорсткий двотижневий карантин, відмовитися на Різдво і Новий рік від масових заходів і зустріти свята в режимі онлайн.

Радник президента Олег Устенко вважає, що рішення про введення локдауну може бути прийнято в разі різкого стрибка захворюваності коронавірусом. Він не виключає можливості посилення карантинних заходів, однак чіткого прогнозу щодо їх запровадження поки немає. Також Устенко заявив, що локдаун стане серйозним ударом по економіці країни. Однак за його словами, коли проводиться аналіз прийняття подібного рішення, економіка відходить на другий план.

Єдиної думки щодо термінів локдауну і дат, з яких його можуть ввести, наразі немає. Все буде залежати від кількості виявлених нових випадків і завантаженості системи охорони здоров'я.

Народний депутат України від партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук заявила, що тотальний карантин можуть ввести і пізніше, в останні дні грудня - на два тижні з 29 грудня.

Джерела "РБК-Україна" в Офісі президента кажуть, що повний локдаун в Україні можуть ввести 15, 20 або 25 грудня - дата зараз обговорюється. "Суспільне" в якості ймовірної дати тотального карантину називає 20 грудня.

Заява Авакова і конфлікт в Кабміні

У Кабінеті міністрів виник внутрішній конфлікт між міністрами економічного блоку і главою МВС Арсеном Аваковим через терміни введення в Україні повного локдауна. Глава Міністерства внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що повний локдаун в країні слід запроваджувати терміново - він повинен тривати 3 або 4 тижні.

Внутрішній конфлікт в Кабміні стосується прогнозів щодо стану економіки країни і зростання захворюваності і смертності від коронавірусу. Економічний блок уряду вважає, що зараз Україна не може закритися, бо економіка "ляже", а глава МВС Аваков вважає, що карантин треба оголошувати вже зараз.

Три сценарії

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, введення повного локдауну в Україні можливе, якщо не спрацює введений раніше карантин вихідного дня. Його можуть ввести за умови щодобового захворюваності понад 15 тисяч випадків.

Другий критерій, який розглядатиме влада перед введенням локдауну, називають здатність держави підтримати підприємців. Деякі програми підтримки вже були анонсовані, але їх повинні доопрацювати з врахуванням особливостей окремих галузей. Президент вже пообіцяв підприємцям, які постраждають від локдауну, компенсації найнятим працівникам, одноразову матеріальну допомогу у вигляді 8 тисяч грн для ФОПів, а також допомогу на дітей для непрацюючих підприємців.

Джерела видання LIGA.net в Кабміні і керівництві фракції "Слуга народу" схиляються до того, що зупиняти ділову активність потрібно незалежно від того, чи проголосують депутати за запропоновані президентом компенсатори.

Є три сценарії розвитку подій для повного локдауна, які відрізняються лише датами.

Перший варіант - введення жорсткого карантину буквально відразу після прийняття економічних законів, які гарантують підтримку бізнесу. Тобто, локдаун може бути введений вже на наступному тижні, якщо зростання захворюваності не сповільниться, і триватиме від двох тижнів до закінчення новорічних свят.

Другий варіант - карантин вводиться не раніше 15 грудня і триває до закінчення різдвяних свят. Цей варіант дає підприємцям можливість підготуватися до обмежень. За інформацією з владних кабінетів, це найвірогідніший план дій, однак все залежатиме від статистики.

Третій варіант - обмеження роботи ряду підприємств з 29 грудня на два або три тижні. Він дасть можливість легше пережити локдаун і спокійно завершити фінансові справи в кінці року.

Які країни вже посилили обмеження

У Німеччині локдаун діє з початку листопада і планується продовжити його ще на місяць. Закрито ресторани, бари, розважальні заклади, спортзали, салони краси. Готелям заборонено приймати туристів. При цьому школи і магазини працюють.

У Литві повторно ввели загальнонаціональний карантин на початку листопада. Діє обов'язковий масковий режим, скасовані масові заходи, закрито кінотеатри, театри, заклади громадського харчування працюють на винос.

Локдаун в Великобританії триває вже місяць. На даний момент громадянам не рекомендується залишати будинки без необхідності, обмежена робота закладів громадського харчування, заборонені масові заходи.

У Франції введено режим локдауну з 30 жовтня. В рамках карантину закриті заклади громадського харчування і частина комерційних підприємств. Освітні установи продовжують працювати, але школярі з 6 років зобов'язані носити маску. Пом'якшення основних обмежень планується після 15 грудня.

Карантин в Польщі істотно посилено з 7 листопада. Закрито навчальні заклади, обмежено роботу торгових центрів, не працюють заклади культури, спортивні зали.

У Туреччині введено частковий локдаун - комендантська година на вихідні дні з 20:00 до 10:00. Ресторани і кафе в цей період працюють тільки в форматі доставки, закриті спортзали, басейни, музеї. До кінця семестру закриті школи. Кінотеатри не відчиняться до кінця року.

Також комендантську годину введено в Чорногорії. Людям заборонено залишати будинки 19:00 до 5:00. Скорочено роботу розважальних об'єктів з 7:00 до 18:00.