RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

ЗМІ розповіли про масштабні зловживання на закупівлях для людей з інвалідністю

Організації, які курирують паралімпійський і дефлімпійський рух в Україні, а також займаються питаннями оздоровлення та реабілітації спортсменів з інвалідністю, "неефективно витрачають кошти платників податків".

Про це йдеться в матеріалі видання "Голос".

Журналісти звернули увагу на факти "неефективного використання бюджетних коштів при закупівлях", які здійснює Український центр фізичної культури і спорту інвалідів "Иаспорт". Діяльність Центру курирує Уповноважений президента з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич, а керує ним Оксана Скугарьова.

"Дослідивши закупівлі "Інваспорту", журналісти прийшли до висновку про те, що в сфері спорту інвалідів та їх реабілітації створена ціла "імперія", - йдеться в матеріалі.

"За всі роки йому (Валерію Сушкевичу) вдалося вибудувати власну імперію, що складається з представників громадських організацій, які фінансуються з державного бюджету. На чолі цих організацій не випадково стоять ті, хто довгий час співпрацював або працював на Валерія Сушкевича", - вказали журналісти.

Як пише видання, що Сушкевич "завжди оточував себе близькими людьми, які з часом займали ключові посади в різних організаціях, що займаються питаннями інвалідів". Так, як йдеться в матеріалі, його син від першого шлюбу Олександр Сушкевич "очолював Центр паралімпійської і дефлімпійської підготовки "Україна" в Євпаторії, і керував ним уже після того, як Крим був окупований Російською Федерацією". Також колишні помічники Сушкевича нині "займають керівні посади в Національному комітеті спорту інвалідів України, де, до речі, працевлаштована і його нинішня дружина Юлія Сушкевич".

Розслідувачі звернули увагу на той факт, що схеми, які "Інваспорт" використовує при здійсненні закупівель, діяли за часів п'ятого президента Петра Порошенка.

"Мова йде про мільйони гривень, які "Інваспорт" витрачає на закупівлі за завищеними цінами і в обхід тендерних процедур - тобто без організації конкурсів. За даними розслідувачів, при закупівлі медичних препаратів переплата склала понад 1,7 млн гривень, а самі медикаменти купувалися за цінами, що приблизно на 30% перевищують роздрібні. При цьому більшість медпрепаратів закуповувалися у одного постачальника - ПП "Корсі". Такі схеми, як стверджують журналісти - стандартна практика для "Інваспорту". Розслідувачі закликали компетентні органи звернути увагу на можливі зловживання і провести ретельну перевірку викладених фактів", - йдеться в матеріалі.

Як пише "Голос", раніше депутати і громадські активісти вже звинувачували Валерія Сушкевича "в курируванні сірих "схем" при працевлаштуванні інвалідів".