RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Вся справа в клітинах пам'яті: вчені "подовжили" термін імунітету від коронавірусу

Люди, які перенесли коронвірус, зберігають імунітет від хвороби протягом мінімум 8 місяців

Про це свідчать результати досліджень австралійського Університету Монаша і Інституту Ла Джолла в Каліфорнії.

Попередні дослідження показували, що первинна хвиля антитіл послаблюється після перших кількох місяців і ті, хто перехворів на коронавірус зберігають імунітет протягом 6 місяців.

Австралійські вчені взяли 36 зразків крові у групи з 25 пацієнтів з COVID-19 в період з 4 до 242 дня після зараження. Як і в інших дослідженнях, кількість антитіл почало знижуватися через 20 днів після зараження. Однак дослідження показало, що В-клітини пам'яті допомагають довше зберегти імунітет.

Ці клітини "запам'ятовують" коронавірусну інфекцію і при повторному зараженні запускають імунну відповідь завдяки швидкому виробленню антитіл. Керівник дослідження Менно ван Зельм заявив, що ці результати є вкрай важливими, бо вони остаточно підтверджують, що пацієнти здатні зберігати імунітет до вірусу, і дають справжню надію на те, що після створення вакцини забезпечать довготривалий захист.

У свою чергу вчені з Інституту Ла Джолла відібрали зразки крові у 185 пацієнтів у віці від 19 до 81 року, які хворіли на початку пандемії. 92% з них перенесли COVID-19 в легкій формі і ніколи не потребували госпіталізації. Там виявили, що у більшості людей, інфікованих COVID-19, розвинувся достатній рівень імунних клітин, які затримувалися в організмі протягом 8 місяців після одужання. Довгострокові антитіла затримувалися в організмі від 6 до 8 місяців - їх рівень лише "помірно" знижувався.

Як повідомляв "Апостроф", американський лікар заявив, що колективний імунітет не зможе зупинити пандемію коронавируса.