RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Китайська вакцина CoronaVac для України: що це за препарат і яка може бути "побочка"

МОЗ України уклало контракт про постачання вакцини від COVID-19 CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.

"Апостроф" розповідає про препарат, його ефективність і побічні ефекти.

Що це за препарат

CoronaVac - інактивована цільнокліточна вакцина. Її отримують з убитого вірусу, який повністю знешкоджується, але зберігає всі свої імуногенние властивості. У таких вакцинах віруси або заморожують, або обробляють хімічними речовинами. Препарат випускається в шприці і зберігається при температурі від +2 до +8 градусів за Цельсієм.

За даними компанії-розробника, вакцина CoronaVac витримує 42 дня при температурі +25 і 28 днів зберігає свої властивості при температурі +37.

CoronaVac вколюють внутрішньом'язово. Вакцина викликає швидку імунну реакцію, проте рівень вироблюваних нею антитіл значно нижче, ніж у людей, що перехворіли на COVID-19. Це характерно для всіх інактивованих вакцин.

Що відомо про виробника

Sinovac Biotech є найбільшою китайською компанією з виробництва вакцин. Щорічно вона виробляє від 300 до 500 млн доз вакцин, які схвалені в 34 країнах світу. Компанія розробила і вивела на ринок вакцини проти гепатиту А і В, вірусів грипу, включаючи пташиний і паротит.

Результати випробовувань

Офіційно ця вакцина ще не пройшла третього етапу випробувань, його закінчення планується в січні, коли препарат представлять на перекваліфікацію ВООЗ.

При цьому країни, які вже закупили у Китаю перші партії CoronaVac - Індонезія, Туреччина, Бразилія - проводять третю фазу випробувань на своїй території. Інформація звідти надходить суперечлива.

В Індонезії перевірили 1 600 пацієнтів, вакцина показала ефективність 97%. У Туреччині посилання - 1 325 пацієнтів, ефективність 91%. У той же час в Бразилії, де зараз йде третій етап випробувань, заявили, що китайська вакцина показала близько 50% ефективності.

Побічні ефекти

За інформацією уряду Китаю, вакцина CoronaVac безпечна, проте ця інформація не стосується клінічних досліджень і не може використовуватися регуляторами, коли прийде час стверджувати вакцину. Серед побічних реакцій, які вважаються незначними - слабкість, температура і біль.

Випробування вакцини в Бразилії затягнулися через те, що в листопаді їх довелося заморозити на кілька тижнів "через серйозного побічного ефекту". Пізніше стало відомо, що помер один з 150 добровольців. Тіло 33-річного чоловіка було знайдено 8 листопада в ванній кімнаті, поряд валявся шприц і капсули з-під ліків. Пізніше з'ясувалося, що це було самогубство. Як писали ЗМІ з посиланням на поліцейських, суїцид не був пов'язаний ні з вакциною, ні з вакцинацією.

Країни, які закуповують CoronaVac

CoronaVac у Китаю вже закупили Індонезія, Туреччина, Бразилія. Міністр охорони здоров'я Туреччини Фахреттін Коджа заявив, що Анкара підписала угоду про покупку в цілому 50 млн доз.

Скільки доз отримає Україна

За контрактом Україна закупить 1 913 316 доз вакцини. Цього має вистачити для курсу вакцинації понад 950 тисяч українців.

Як повідомляв "Апостроф", міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що українці будуть безкоштовно отримувати всі вакцини проти коронавірусу.