RU  UA  EN

Пʼятниця, 22 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Новини

22 листопада

21 листопада

Всі новини

Що повинно бути на столі на Різдво 2021: повний список страв

За традицією православні християни в Україні відзначають Різдво Христове 7 січня, в цей день закінчується Різдвяний пост і дозволяється вживати в їжу скоромні страви.

"Апостроф" нагадує, як накривають стіл з приводу цього великого релігійного свята.

Напередодні увечері 6 січня на святковому столі повинно бути 12 пісних страв. В цей день до сходу першої зірки християни повинні тримати строгий піст, легкий перекус дозволений тільки дітям. Не можна вставати з-за столу, поки не буде спробувано кожне блюдо, що стоїть на столі. Також, за традицією, до настання Різдва зі столу не прибирають.

Наступного дня, 7 січня, замість пісної їжі, крім куті та узвару, на стіл подають скоромні страви. За традицією, на святковому столі повинні бути:

  • кутя та узвар;
  • запечена індичка;
  • фарширована яблуками качка або гусак;
  • голубці;
  • пироги з капустою, грибами, маком, родзинками;
  • рибні страви;
  • холодець;
  • ковбаса;
  • паштети;
  • салати;
  • випічка з сиром;
  • млинці або пряники;
  • вино.

Раніше "Апостроф" нагадував, в чому відмінність колядок, щедрівок та посівалок.